Μεγάλο «όχι» της Βουλής της Λιβύης για τη συμφωνία με την Τουρκία

«ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Ένα μεγάλο «όχι» στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας λέει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αφρικανικής χώρας, που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

 Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπου χαρακτηρίζει «απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια» την επίμαχη συμφωνία που σύναψε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της χώρας με την Τουρκία -που ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι ισχύει -, ενώ ανάλογη επιστολή έστειλε και στον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Χέιτ.

Την ίδια ώρα ο LNA, υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι «κλινικά νεκρή» για να υπογράφει «παράνομες» συμφωνίες, που συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και «δεν σέβονται τα έννομα δικαιώμνατα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οηε να παρέμβει για να βάλει φραγμό στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.