Αλλαγές στον τρόπο που θα πραγματοποιούνται οι πορείες και τα συλλαλητήρια

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα τεθεί σε διαβούλευση, θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια, αφού ανάλογα με τον όγκο των συγκεντρωμένων, αυτές θα γίνονται είτε στο δρόμο, είτε το πεζοδρόμιο.

Ουσιαστικά θα καθορίζεται πόση ώρα θα διαρκεί, ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών. Πρόκειται για ελεγχόμενη διεξαγωγή διαδηλώσεων δεν καθορίζει μόνο αν θα γίνονται στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, στη δεξιά ή αριστερή λωρίδα ή αν θα κλείνει όλος ο δρόμος ανάλογα με τη συμμετοχή που θα υπάρχει. Θα καθορίζει ακόμα και τους δρόμους που θα κλείνουν αλλά και πόση ώρα θα διαρκεί ο αποκλεισμός του.

Για το θέμα με τις ελεγχόμενες και πάνω στο πεζοδρόμιο πορείες μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Οι πορείες ή οι διαδηλώσεις οι οποίες είναι μικρού όγκου θα μπορούν να περιορίζονται στον αντίστοιχο χώρο του οδοστρώματος της κάθε πόλης ή θα μπορούν να διοχετεύονται από συγκεκριμένες οδούς», είπε χαρακτηριστικά.

Μόνο θετικά βλέπουν το μέτρο οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θα μπορέσουν να δουλέψουν πλέον απρόσκοπτα και χωρίς να χρειάζεται να κατεβάζουν ρολά κάθε φορά που θα πραγματοποιείται πορεία ή συλλαλητήριο. Σε ημέρες πορείας αναγκάζονται να κλείνουν τα καταστήματά τους για δύο και περισσότερες ώρες, χάνοντας ποσοστό του τζίρου τους.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο με τους συνδικαλιστές, με τη ΓΣΕΕ να μιλάει για περιορισμό με κατεύθυνση τον αυταρχισμό και τον περιορισμό του δημοκρατικού δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.