Quantcast

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο μίλησε με τον Πούτιν για δυτικά «σχέδια επίθεσης» εναντίον της Ρωσίας

Αυτά τα «σχέδια» προβλέπουν επιθέσεις «περνώντας μέσα από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε την Τρίτη ότι συζήτησε μία ημέρα νωρίτερα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με «σχέδια» επίθεσης κατά της Ρωσίας, τα οποία, όπως είπε, ετοιμάζουν οι Δυτικοί εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε γι’ αυτά λεπτομερώς χθες με τον Ρώσο πρόεδρο, έχουν εγκαθιδρυθεί στρατηγικά σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας», δήλωσε σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta ο Λουκασένκο, που είχε την Δευτέρα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν.

Αυτά τα «σχέδια» προβλέπουν επιθέσεις «περνώντας μέσα από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται», συμπέρανε, μια παραπομπή στις εισβολές του Ναπολέοντα Α’ και της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία.

Υποστηρικτής του Πούτιν – Εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους πυρηνικού φορτίου

Ο Λουκασένκο, που κινούνταν άλλοτε ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μόσχα, τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας και υποστηρίζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, επιτρέποντας στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση οπισθοφυλακής.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» τη Λευκορωσία με πυραύλους, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικό φορτίο.

Λόγω της υποστήριξής της στη Μόσχα και της καταστολής τού τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης το 2020, η Λευκορωσία έχει τεθεί στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την εξάρτησή της από την Ρωσία.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει έναν «υβριδικό πόλεμο» και οι ενέργειες των Δυτικών «φέρνουν τον κόσμο κοντά στην άβυσσο ενός μεγάλου πολέμου, που δεν μπορεί να έχει νικητή», είπε ακόμη ο Λουκασένκο.

Απειλές Ζαχάροβα για πόλεμο «ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις»

Επαναλαμβάνοντας ξεχωριστά αυτή τη ρητορική, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε από την πλευρά της τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για «υβριδική αντιπαράθεση» με τη Ρωσία, «η οποία πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας.»

Αυτό θα σήμαινε «μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις. Προφανώς, μια τέτοια σύγκρουση θα περιελάμβανε έναν κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση, κατηγορώντας την υποστήριξη της Ιαπωνίας στους δυτικούς συμμάχους της απέναντι στη Ρωσία.

Από την αρχή της εισβολής, η Μόσχα επέσεισε πολλές φορές – με έναν τρόπο περισσότερο ή λιγότερο άμεσο – την πυρηνική απειλή, με τις δυτικές χώρες να βλέπουν σε αυτήν μια προσπάθεια εκφοβισμού, ώστε να τις αποτρέψει από την υποστήριξη του Κιέβου.