Κύπρος: Στην τελική ευθεία οι προεδρικές εκλογές με φαβορί τον Χριστοδουλίδη – Το σενάριο της ανατροπής

Πρώτος με ποσοστό πέριξ του 29% προβλέπεται να αναδειχθεί ο προερχόμενος από τον κυβερνών ΔΗΣΥ

Προβάδισμα στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίζεται από τα μικρά κόμματα της κεντροδεξιάς και το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ.

Τη δεύτερη θέση διεκδικούν ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που στηρίζεται από το κόμμα της αριστεράς ΑΚΕΛ οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν ποσοστά πέριξ του 22%.

Σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων πάντως, είναι πως στα σενάρια του δεύτερου γύρου (12 Φεβρουαρίου), ενδεχόμενη πρόκριση του Νίκου Χριστοδουλίδη, του εξασφαλίζει και την νίκη, αφού φαίνεται να κερδίζει όποιον εκ των υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων βρεθεί απέναντι του.

Με διακύβευμα το Κυπριακό

Η μόνη οδός για να μην επαληθευθούν τα σενάρια του δεύτερου γύρου είναι τα μεγάλα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς να επιλέξουν να στηρίξουν τον υποψήφιο της αντίπαλης παράταξης που θα βρεθεί απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ένα τέτοιο σενάριο-όσο απίθανο και αν φαντάζει- θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή στην βάση της κοινής προσέγγισης των δύο μεγάλων κομμάτων στο κυπριακό, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τις θέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και τα οποία διαφωνούν με τη λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από την DW