Κορωνοϊός:Τέσσερις νεκροί στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam που πλέει στα ανοιχτά του Παναμά

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΧΟΥΝ 53 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ 85 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

Τέσσερις ηλικιωμένοι επιβάτες πέθαναν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, το οποίο πλέει στα ανοιχτά του Παναμά, καθώς πολλά λιμάνια χωρών της Νότιας Αμερικής έχουν αρνηθεί να το δεχτούν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας. 

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση του Παναμά αρνήθηκε «για λόγους δημόσιας υγείας» να επιτρέψει στο κρουαζιερόπλοιο να περάσει τη Διώρυγα ώστε να φτάσει στη Φλόριντα και να αποβιβάσει εκεί τους επιβάτες του, στις 30 Μαρτίου. «Το υπουργείο Υγείας δεν σας δίνει το πράσινο φως», είπε, μέσω βιντεοκλήσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπεύθυνος της Διώρυγας του Παναμά Ρικάουρτε Βάσκες. Να σημειωθεί ότι η Τετάρτη ο Παναμάς ανέφερε ότι θα επέτρεπε τη διέλευση, υπό τον όρο ότι κανείς δεν θα αποβιβαζόταν στο έδαφος της χώρας.

Η εταιρεία Holland America Line, στην οποία ανήκει το Zaandam, επιβεβαίωσε τους θανάτους, χωρίς όμως να διευκρινίζει την αιτία τους, ωστόσο τουλάχιστον δύο από τους 1.800 επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο μετά από εξετάσεις διαγνώσθηκαν θετικοί στο Covid-19.

Όπως επισημαίνει το Reuters, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «Χθες (26/3), πολλοί ασθενείς (μεταξύ των επιβατών) που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα εξετάστηκαν για την ασθένεια Covid-19 και δύο βρέθηκαν θετικοί».

Εξάλλου, συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της γρίπης παρουσιάζουν 53 επιβάτες και 85 μέλη του πληρώματος.

Από χθες, ενώ βρισκόταν ήδη στα χωρικά ύδατα του Παναμά, το Zaandam άρχισε να λαμβάνει βοήθεια από ένα άλλο πλοίο της εταιρείας, το Rotterdam, που είχε αναχωρήσει από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ μεταφέροντας τρόφιμα και τεστ για την ασθένεια Covid-19. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει στο Rotterdam τους επιβάτες που δεν έχουν ασθενήσει, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε εξετάσεις. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας ή έχουν τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, καθώς και όλα τα μέλη του πληρώματος, θα παραμείνουν πάνω στο Zaandam.

Το Zaandam υπό σημαία Ολλανδίας ανήκει στον όμιλο Carnival. Είχε αναχωρήσει από το Μπουένος Άιρες στις 7 Μαρτίου και είχε προορισμό το λιμάνι του Σαν Αντόνιο στη Χιλής, ωστόσο οι τοπικές αρχές του απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό. Κατόπιν και άλλα λιμάνια πάνω στη διαδρομή του δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του κρουαζιερόλοιού, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να εμποδισθεί η εξάπλωση της πανδημίας.