Για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού τον τελευταίο χρόνο, από τη μέρα που αναγνωρίστηκε η νέα ποαραλλαγή Omicron, μίλησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, σε ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.
«Το περασμένο Σάββατο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μια νέα ανησυχητική παραλλαγή της πανδημίας Covid-19: την παραλλαγή Omicron. Η Omicron έχει αποδειχθεί σημαντικά πιο μεταδοτική από τον προκάτοχό της, τη Delta, και συνεχίζει να προκαλεί σημαντική θνησιμότητα λόγω της έντασης της μετάδοσης» είπε αρχικά ο Γκεμπρεγιεσούς και συνέχισε, σχολιάζοντας τα σημερινά επίπεδα θνησιμότητας.
«Ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχει μειωθεί ελαφρώς τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αλλά περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα – κάτι που δεν είναι αποδεκτό τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, όταν έχουμε τόσα πολλά εργαλεία για την πρόληψη των λοιμώξεων και τη διάσωση ζωών.Από την εμφάνιση του Omicron, ο ιός συνέχισε να εξελίσσεται. Σήμερα, κυκλοφορούν περισσότερες από 500 υποπαραλλαγές του Omicron. Όλες τους είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, αναπαράγονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό και τείνουν να προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο από τις προηγούμενες παραλλαγές» πρόσθεσε.
Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο που έδωσε, αφορά στα επίπεδα ανοσίας του παγκόσμιου πληθυσμού απέναντι στην Covid: «Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τώρα κάποιο επίπεδο ανοσίας στον SARS-CoV-2, λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού. Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει – αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Τα κενά στην επιτήρηση, τον έλεγχο, την αλληλουχία και τον εμβολιασμό συνεχίζουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας ανησυχητικής παραλλαγής που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα».