Quantcast

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη ανησυχεί, η Κίνα καθησυχάζει – Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε.

Ενώ η Ε.Ε. αναζητεί κοινή γραμμή, η πλειονότητα των κρατών τάσσεται υπέρ του τεστ από ταξιδιώτες πριν από την επιβίβαση

Δωρεάν εμβόλια κατά του κορωνοϊού προσέφερε χθες η Ε.Ε. για να βοηθήσει το Πεκίνο να αναχαιτίσει την έξαρση της πανδημίας, μια ανακοίνωση που απορρίφθηκε άμεσα από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία μοιάζει διατεθειμένη για μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη. Από την πλευρά της πάντως, η Ένωση θα θέσει σήμερα εκ νέου επί τάπητος την κατάσταση, καθώς συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Κομισιόν, για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην Ε.Ε.

Δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση όσων ταξιδιωτών φθάνουν στην Ενωση από την Κίνα μετά τις 8/1, οπότε αίρονται οι περιορισμοί. Κάποιες χώρες έχουν ζητήσει να προσκομίζεται αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό ή απόδειξη εμβολιασμού. Ωστόσο η κ. Κυριακίδου επιζητεί συντονισμό των δράσεων, τη στιγμή που Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία σκοπεύουν να θεσπίσουν ελέγχους από τον φόβο άγνωστων νέων μεταλλάξεων. Την περασμένη εβδομάδα οι «27» δεν κατέληξαν σε κοινά μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες επαφές χθες και μια συνάντηση του ενιαίου μηχανισμού σήμερα.

Την ίδια στιγμή η Κίνα επιμένει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του νέου κύματος, κάνοντας λόγο για τρεις νέους θανάτους τη Δευτέρα κι έναν την Κυριακή. Αν και αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τεράστιος, σε άρθρο της η «Λαϊκή Ημερησία», η επίσημη εφημερίδα του ΚΚΚ, ανέφερε ότι για τους περισσότερους νοσούντες τα συμπτώματα είναι ήπια, ενώ μόνο το 3%-4% εισάγεται σε νοσοκομεία. «Η διασπορά στη Σαγκάη είναι ευρύτατη κι ενδέχεται να έχει αγγίξει το 70% του πληθυσμού, που είναι 20-30 φορές μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Μάιο», αποκάλυψε ο Τσεν Ερζχέν, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό στη Σαγκάη, στο Στούντιο Νταγιανγκντόνγκ που ανήκει στη «Λαϊκή Ημερησία». Αν ευσταθεί το ποσοστό, μόνο στη Σαγκάη ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 17,5 εκατ.

Η προσφορά εμβολίων εκ μέρους της Ε.Ε. έγινε λίγο πριν από τη χθεσινή συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας της Ενωσης, κατά την οποία η πλειονότητα των χωρών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα με προορισμό την Ε.Ε. Η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου φιλοδοξεί να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση της Ε.Ε. στην προοπτική ενός νέου κύματος, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο. Η αντίδραση του κινεζικού ΥΠΕΞ χθες ήταν κατηγορηματική: η χώρα δεν έχει ανάγκη τα ευρωπαϊκά εμβόλια λόγω της «ενισχυόμενης κλινικής αποτελεσματικότητας» των «επαρκών» εγχώριων εμβολίων. «Η κατάσταση σε επίπεδο πρόληψης και ανάσχεσης ακολουθεί την προβλεπόμενη πορεία και είναι υπό έλεγχο», σχολίασε ο Κινέζος εκπρόσωπος, παρά τις πιέσεις του ΠΟΥ να δώσει στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία θανάτων, νοσηλειών και κρουσμάτων.

H κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω μετά τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού επί τη ευκαιρία της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις 22 Ιανουαρίου. Η Κίνα επαφίεται στα εγχώρια Sinovac και Sinopharm, ενώ δεν έχει αναπτύξει δυτικά εμβόλια που βασίζονται στο mRNA σε μεγάλη κλίμακα. Πάντως, στην τελευταία αποτίμησή του στις 21 Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ είχε αναφέρει ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Κίνα δεν είναι αρκετή. Τα εγχώρια εμβόλια απαιτούν τρεις δόσεις για να προλάβουν τη σοβαρή νόσηση ευάλωτων ατόμων. Οι δύο δόσεις καλύπτουν μόνο κατά 50% άτομα άνω των 60 ετών, εξήγησε ο επικεφαλής υγειονομικών κρίσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν. Μόνο το 40% των ατόμων άνω των 80 ετών έχει κάνει τρεις δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

Το Πεκίνο αντιδρά στους ελέγχους για την COVID-19 και απειλεί με αντίποινα.

Στο μεταξύ, δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση όσων ταξιδιωτών φθάνουν στην Ενωση από την Κίνα μετά τις 8.1, οπότε αίρονται οι περιορισμοί. Κάποιες χώρες έχουν ζητήσει να προσκομίζεται αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό ή απόδειξη εμβολιασμού. Ωστόσο η κ. Κυριακίδου επιζητεί συντονισμό των δράσεων, τη στιγμή που Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία σκοπεύουν να θεσπίσουν ελέγχους από τον φόβο άγνωστων νέων μεταλλάξεων. Την περασμένη εβδομάδα οι «27» δεν κατέληξαν σε κοινά μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες επαφές χθες και μια συνάντηση του ενιαίου μηχανισμού ανταπόκρισης σε πολιτικές κρίσεις σήμερα.

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη ανησυχεί, η Κίνα καθησυχάζει – Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε.-1
[EPA / MARK R. CRISTINO]

 

Η αξιοπιστία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ επλήγη βαριά, καθώς αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών και οι κινεζικές αρχές επιχειρούν να συσκοτίσουν τους πραγματικούς αριθμούς. «Πάνω από 3,4 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στην κινεζική ενδοχώρα, ενώ πάνω από το 90% των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κινεζική αποστολή στην Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» οποιοδήποτε μέτρο για τεστ και άλλους ελέγχους σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, ισχυρίστηκαν χθες Κινέζοι αξιωματούχοι και απείλησαν με αντίποινα «με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας». Τα σχόλια ήταν τα οξύτερα έως σήμερα για το ζήτημα, καθώς Αυστραλία και Καναδάς είναι οι τελευταίες χώρες σε έναν μακρύ κατάλογο χωρών που ζητούν πλέον από τους επισκέπτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ προτού επιβιβαστούν στην πτήση τους. Τέλος, η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι όσοι ταξιδιώτες είναι θετικοί στον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη ανησυχεί, η Κίνα καθησυχάζει – Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε.-2
[REUTERS / Staff]

 

 

Συμβουλές για ταξιδιώτες προς και από Κίνα

Συμβουλές προς τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Κίνα και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τον πλήρη εμβολιασμό και τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της μεγάλης έξαρσης της COVID-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η Ε.Ε. συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να επιδεικνύουν προσοχή εάν ταξιδεύουν σε περιοχή με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του SARS-CoV-2, καθώς εκτός από τον μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης, μπορεί να αντιμετωπίσουν και πρόβλημα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εάν προκύψει ανάγκη. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλιση υγείας τους παρέχει πλήρη κάλυψη στη χώρα προορισμού. Πριν από την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν λάβει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, ενώ ειδικά οι ευάλωτοι επιβάτες και άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας. Ολοι οι πολίτες γενικά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν σπίτι σε περίπτωση ασθένειας.

Η Ε.Ε. συνιστά όλοι οι ταξιδιώτες να έχουν εμβολιαστεί και με αναμνηστικές δόσεις και να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύει τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ε.Ε. από την Κίνα να ενημερώνονται από πριν για το εάν απαιτείται αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα της Ε.Ε. που θα επισκεφθούν. Οι ταξιδιώτες επίσης θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. υφίστανται σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας λόγω επιδημικών εξάρσεων διαφόρων λοιμωδών νόσων και ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα περίθαλψης. Επαναλαμβάνονται και για τους ταξιδιώτες από την Κίνα οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών και για παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έως και χθες δεν είχε αποφασιστεί η λήψη ειδικών μέτρων στις πύλες εισόδου για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ –έως και τα Χριστούγεννα–, η επιδημία της COVID-19 στην Ελλάδα παρέμενε σε σταθερά επίπεδα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες (179 εισαγωγές την ημέρα κατά μέσον όρο την εβδομάδα 19 έως 25 Δεκεμβρίου, 109 διασωληνωμένοι ασθενείς και 137 θάνατοι τη συγκεκριμένη εβδομάδα), ωστόσο υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για αύξηση των περιστατικών COVID-19 την τελευταία εβδομάδα.