Κίνα: Ο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι καλεί την Ουάσινγκτον να πάψει τις ιδεολογικές προκαταλήψεις όταν αντιμετωπίζει τη χώρα του

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας προέβη στο σχόλιο αυτό όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, μετέδωσε το Xinhua

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να τυφλώνεται από ιδεολογικές προκαταλήψεις όταν αντιμετωπίζει την Κίνα, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας προέβη στο σχόλιο αυτό όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, μετέδωσε το Xinhua.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες και μελλοντικές σινο-αμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το Xinhua.

Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι η επαναφορά των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ στην πορεία της σταθερής ανάπτυξης όχι μόνο εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ανταποκρίνεται και στις κοινές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να περιορίζουν και να καταπιέζουν την Κίνα και να απέχουν από τη δημιουργία νέων εμποδίων στις διμερείς σχέσεις, τόνισε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αφήνουν τις ιδεολογικές προκαταλήψεις να τις τυφλώνουν.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν νέους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών κατά της Κίνας και περιόρισαν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, παραβιάζοντας σοβαρά τους κανόνες ελευθέρου εμπορίου και υπονομεύοντας έντονα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας, και συνεπώς θα πρέπει να διορθώσουν αυτές τις πρακτικές, δήλωσε ο Γι.

Ο κόσμος προσβλέπει στη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διατηρήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Κίνα στο επόμενο στάδιο των σινο-αμερικανικών σχέσεων και να διερευνήσουν τη βάση των διμερών τους σχέσεων.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επίσης για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Ουάνγκ δήλωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, να λαμβάνουν ήρεμες αποφάσεις και να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν η κρίση να κλιμακωθεί ή και να βγει εκτός ελέγχου. Η πόρτα των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να κλείσει όσο υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας και θα πρέπει να γίνουν 100% προσπάθειες για την ειρήνη εφόσον υπάρχει 1% πιθανότητα, δήλωσε ο Ουάνγκ Γι.