Κίνα: Η επανάσταση του «λευκού χαρτιού» – Παγκόσμια κατακραυγή για την άγρια καταστολή (Βίντεο)

Η κινεζική πολιτική "zero COVID", με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα της, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας

Διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και υπέρ περισσότερων ελευθεριών, έχουν ξεσπάσει στην Κίνα την τελευταία εβδομάδα.

 

Η κινεζική πολιτική “zero COVID”, με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα της, πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας, ενώ το καθεστώς  τις κατέστειλε με υπέρμετρη αστυνομική βία, τανκς στους δρόμους και λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενδεικτικό της σκληρότητας των Αρχών είναι ότι ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Κίνας αξίωσε «να παταχθούν οι εχθρικές δυνάμεις» ενώ την Κυριακή η αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο του BBC που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη. 

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε πως η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο, όπως είχε χαρακτηριστεί η διμερής συνεργασία από τη συντηρητική κυβέρνηση το 2015, έχει πλέον λήξει.

Για να σταματήσουν τους πολίτες να μιλούν για τις τελευταίες διαδηλώσεις κατά του Covid, οι λέξεις «Σαγκάη» και «Ουρούμτσι» – πόλεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαμαρτυριών –  απαγορεύτηκαν στις πλατφόρμες αναζήτησης  όπως η WEIBO.

Έτσι, οι κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν όρους όπως «λευκό χαρτί» και «A4» – μια αναφορά στις κόλλες λευκού χαρτιού που έχουν γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων.

kina

Οι τοποθεσίες των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων δίνονται χωρίς εξήγηση ή επικοινωνούνται με συντεταγμένες χάρτη ή με έναν χάρτη που διακρίνεται αμυδρά στο φόντο μιας ανάρτησης.

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε λογισμικό εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για να ξεπεράσουν το τείχος προστασίας (firewall) της Κίνας και να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι οι πολίτες έχουν δημιουργήσει ομάδες στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram για να μοιράζονται πληροφορίες για τις πόλεις τους, ενώ οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων εφαρμογών γνωριμιών χρησιμοποιούνται επίσης με την ελπίδα ότι υφίστανται λιγότερο έλεγχο, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή από το Πεκίνο που αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν επίσης πλατφόρμες για να μοιράζονται συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σύλληψής τους, όπως με ποιό τρόπο να σβήνουν δεδομένα από ένα τηλέφωνο.

Η αστυνομία ελέγχει τα τηλέφωνα για VPN και για την εφαρμογή Telegram, λένε κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τω μεταξύ,  εν μέσω εντατικών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναχώρησε χθες Τρίτη το βράδυ για το Πεκίνο, όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Η ΕΕ θεωρεί —ταυτόχρονα— την Κίνα «εταίρο», «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019 και – με φόντο την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον – η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει το αβυσσαλέο έλλειμμά της στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τον ασιατικό γίγαντα.

Ο Σαρλ Μισέλ καλείται να συνθέσει από τη μια θέσεις χωρών όπως η Γερμανία, που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, κι από την άλλη χωρών όπως η Λιθουανία, που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο διότι δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ταϊβάν.