Κάρινς: Θα αυξήσουμε το ποσοστό των επιχειρήσεων που εργάζονται στον εξαγωγικό τομέα υψηλής τεχνολογίας

Η Λετονία βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε» το ποσοστό των επιχειρήσεων που εργάζονται στον εξαγωγικό τομέα υψηλής τεχνολογίας, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας

Η Λετονία βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε» το ποσοστό των επιχειρήσεων που εργάζονται στον εξαγωγικό τομέα υψηλής τεχνολογίας, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Κρισιάνις Κάρινς (Krišjānis Kariņš) στο φόρουμ «5G Techritory», που πραγματοποιείται στη Ρίγα. Στον χαιρετισμό του, με τον οποίο άρχισαν οι εργασίες του Φόρουμ, ο Κρισιάνις Κάρινς ανέφερε πως καθώς η Λετονία επενδύει στην έρευνα στα πανεπιστήμια, στην εκπαίδευση και στις ένοπλες δυνάμεις, οι δυνατότητές της στον τομέα της τεχνολογίας 5G είναι τεράστιες.

Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη συνεργειών για την ανάπτυξή του τεχνολογικού αυτού τομέα.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη Λετονία, είπε πως έχει «μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα 5G». Υπογράμμισε πως το κλειδί για να ξεκλειδώσουν οι πραγματικές δυνατότητες των τεχνολογιών 5G είναι η στενή συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των επιστημόνων και των επιχειρήσεων. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση της Λετονίας θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση της ψηφιακής της βιομηχανίας.

Αποτυπώνοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία 5G, είπε πως παρέχει στιγμιαία διεύρυνση του παρόντος πέρα από εκεί όπου πραγματικά μπορούμε να δούμε με τα μάτια σε μια φυσική απόσταση, και μαζί η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο που εκτελεί μία εργασία, να την κάνει γρηγορότερα και καλύτερα. Ενδεικτικά, ανέφερε πως στην κύρια εκπαιδευτική στρατιωτική εγκατάσταση της Λετονίας παρέχεται η δυνατότητα επισκευής οχημάτων, μέσω της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας. Όπως είπε, εικονικά μαθαίνει κάποιος να επισκευάζει ένα όχημα και μετά μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, βλέποντας παράλληλα τι πρέπει να κάνει, το επισκευάζει. Εκτίμησε πως αυτές οι τεχνολογίες που ακόμα αναπτύσσονται, θα δώσουν στους διοικητές και στους στρατιώτες που βρίσκονται επί του πεδίου πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που εκτείνονται πέρα από το οπτικό τους πεδίο, και θα βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αναχαιτιστεί η επίθεση του εχθρού.

Τέλος, ο Λετονός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στην ιατρική επιστήμη, με έμφαση στην πραγματοποίηση ενός χειρουργείου χωρίς την παρουσία του εξειδικευμένου χειρουργού.