Έφτιαξε το κλίμα στο ΧΑ – Κλείσιμο πάνω απο τις 911 μονάδες

Οι ανησυχίες για ύφεση γίνονται όλο και πιο έντονες, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίζουν την αύξηση των επιτοκίων

Με την Morgan Stanley να δίνει overweight για τις ελληνικές μετοχές το 2023, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ανοδικά την Τρίτη. Ωστόσο, οι τράπεζες έμειναν από καύσιμα και δεν συνέχισαν το ράλι, όπως κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με την Alpha και την Eurobank να φτάνουν να σημειώνουν κέρδη πάνω από 1%. Ωστόσο, τη σκυτάλη πήραν άλλα blue chips, ειδικά ο ενεργειακός κλάδος. Οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και Motor Oil συνέβαλαν στην αντίδραση της αγοράς με κλείσιμο στις 911,91 μονάδες και κέρδη 0,53%, με τις συναλλαγές βελτιωμένες, στα 59,33 εκατ. ευρώ.

Οι ανησυχίες για ύφεση γίνονται όλο και πιο έντονες, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίζουν την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, ακυρώνοντας το ανοδικό σενάριο των αγορών. Ενδεικτική είναι η ερχόμενη Παρασκευή που πρόκειται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οριακές είναι οι κινήσεις στην Wall Street, με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται στις 3.965 μονάδες με οριακά θετική μεταβολή 0,05%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας χθες, 28/11, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ άφησε ανοιχτές τις επιλογές της, όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορες μεταβλητές.

Ταυτόχρονα, και τα μέλη της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) συνεχίζουν την επιθετική ρητορική αναφέροντας ότι η Fed πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911 μονάδες με πρώτη στήριξη το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ενώ η υπέρβαση των 920 μονάδων σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών οδηγεί στη πρώτη αντίσταση των 950 μονάδων.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +0,78%, Eurobank +0,37% και Εθνική +0,27% ενώ ήπια υπόχωρησε η Πειραιώς -0,67%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ +3,5%, Motor Oil +2,94%, AΔΜΗΕ +2,56% ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε ο ΟΤΕ -1,47%.

Αύριο, Τετάρτη 30/11 θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και από την Πέμπτη θα ισχύσουν οι αλλαγές με την Τέρνα Ενεργειακή να εισέρχεται στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Το επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με πολλούς διαχειριστές να τονίζουν ότι οι ροές κεφαλαίων μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι τις εκλογές. Σημειώνεται, ότι στόχος του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου είναι η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε σε ποσοστό 0,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,07%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+3,50%), της Motor Oil (+2,94%), της Σαράντης (+2,94%) και της ΑΔΜΗΕ (+2,56%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,47%), της Viohalco (-1,07%) και της Elvalhalcor (-0,98%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+3,08%) και των Ταξιδιών (+1,14%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών (-2,07%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,46%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 7.483.401 και 2.273.599 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 11,45 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 8,37 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 46 μετοχές, 44 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Επίλεκτος +6,06% και CPI +4,52%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: SATO -12,82% και Βιοκαρπέτ -6,94%.

Πηγή: powergame.gr