Ιταλός ΥΠΕΞ: «Η Άγκυρα δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη»

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΥΙΤΖΙ ΝΤΙ ΜΑΙΟ ΣΤΗ LA STAMPA

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην Τρίπολη, το Τομπρούκ και την Βεγγάζη ότι «Η Άγκυρα δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι οι τουρκολιβυκές συμφωνίες «είναι συμφωνίες με κρίσιμα σημεία, αρχίζοντας από τα θαλάσσια σύνορα» και ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο τούρκων στρατιωτών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Κόντε έκανε σήμερα γνωστό ότι σύντομα πρόκειται να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για την Λιβύη και ότι θα επιλέξει πρόσωπο με ισχυρό προφίλ.

«Η ανησυχία για την στάση της Τουρκίας ενώνει τις κυβερνήσεις του Βερολίνου, της Ρώμης και του Παρισίου», γράφει η La Stampa, ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας του Τορίνο Μαουρίτσιο Μολινάρι τονίζει πως σε ό,τι αφορά τη Λιβύη πλέον «υπάρχει πραγματική σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία».

Πολλοί παρατηρητές προσθέτουν ότι η Ρώμη επιχειρεί τώρα να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας. «Η Ιταλία πρέπει να ανακτήσει τον φυσικό της ρόλο και να βοηθήσει τη φίλη αυτή χώρα», δήλωσε σχετικά και ο ίδιος ο Ντι Μάιο.

Όπως έγινε γνωστό, τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να επισκεφθεί την Ρώμη ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγετζ αλ Σάρατζ, τον οποίο συνάντησε χθες στην Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει επανειλημμένα την επίσημη άποψή της πως τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια πρέπει να θεωρούνται άκυρα.