Σταϊκούρας: Δυνατή η πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ μέσα στο 2020

ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή και άλλου μέρους δανείων του ΔΝΤ μέσα στο 2020, με σκοπό να απαλλαγεί η χώρα από το ακριβό χρέος.

«Είναι δυνατή μία νέα πρόωρη αποπληρωμή και άλλου μέρους των δανείων του ΔΝΤ το 2020. Η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να φθάνει έως ένα συγκεκριμένο ποσό που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα έως το τέλος της περιόδου μεταμνημονιακής εποπτείας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στο Reuters. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι μέρος της στρατηγικής για την ανάκαμψη της Ελλάδας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. «Σκοπεύουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αναζωογονήσουμε κάθε πλευρά της οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ έκανε αναφορά και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους δανειστές το 2020, καθώς «οι συνθήκες θα ωριμάζουν». «Είναι εφικτό ενόσω προχωρούμε με συνεκτικό και συνετό τρόπο. Πρώτα πρέπει να τους πείσουμε (τους δανειστές) ότι οι στόχοι πρέπει να χαμηλώσουν», ανέφερε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα, με ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ, δεν χρειάζεται επιπλέον πόρους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2020. Ο κ. Σταϊκούρας, όμως, δήλωσε ότι πρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στις κεφαλαιαγορές. «Πρέπει να έχεις αλληλεπίδραση με τις αγορές», είπε.