Ιταλία: «Όχι» από την πρόεδρο της Γερουσίας στη νομιμοποίηση της light κάνναβης

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Μολονότι η δεξιά χαιρέτισε την απόφαση αυτή, η κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασε ομόφωνα τη λύπη της. Κατά της απόφασης αυτής δεν μπορεί να ασκηθεί προσφυγή.

Η νομιμοποίηση στην Ιταλία της κάνναβης light, που υιοθετήθηκε την Παρασκευή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σταμάτησε από την πρόεδρο της Γερουσίας, που είναι μέλος της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος, η Μαρία Ελιζαμπέτα Καζελάτι, μέλος του δεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, το οποίο αντιτίθεται, όπως και όλοι οι σχηματισμοί της δεξιάς, στη νομιμοποίηση της κάνναβης light, χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την τροπολογία στον προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίσθηκε σε επιτροπή της Γερουσίας από την κυβερνητική πλειοψηφία και νομιμοποιεί την κάνναβη light (με περιεκτικότητα THC μικρότερη από 0,5%).

Η απόφαση αυτή δεν επιδέχεται προσφυγή.

Η Καζελάτι έλαβε μια κατ’ επίφασιν «τεχνική» απόφαση, καθώς έκρινε πως η τροπολογία είναι ξένη προς το υπό συζήτηση θέμα, τον προϋπολογισμό, όμως η ετυμηγορία της «είναι στην πραγματικότητα πολύ πολιτική και συμβολική», γράφει σήμερα η εφημερίδα «La Stampa».

Η δεξιά χαιρέτισε την απόφαση αυτή, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασε ομόφωνα τη λύπη της.

«Αν πιστεύετε πως αυτό το μέτρο είναι τόσο σημαντικό για την πλειοψηφία, κάντε ένα νομοσχέδιο» ειδικά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης light, είπε η Καζελάτι απευθυνόμενη σε έναν γερουσιαστή του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), το οποίο κυβερνά μαζί με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα δύο κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει τη βούλησή τους να παρουσιάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο ώστε η κάνναβη light να μπορέσει να νομιμοποιηθεί αργότερα, εντός του 2020.