Κτηματολόγιο: Περιουσίες 18.000 ιδιοκτητών διεκδικεί το Δημόσιο

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;

Από το Δημόσιο, το οποίο διεκδικεί τίτλους ακόμη και σε εντός σχεδίου περιοχές, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Το τελευταίο διάστημα, περίπου 18.000 ιδιοκτήτες στους Δήμους Σαρωνίδας και Λαυρεωτικής έχασαν τον ύπνο τους εξαιτίας δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε από το εφετείο Ναυπλίου πριν από 147 χρόνια και παραμένει ακόμα σε ισχύ.

Ήδη 3.000 ιδιοκτήτες στον Δήμο Σαρωνικού έλαβαν τα σχετικά ραβασάκια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Το ζήτημα διευθετήθηκε προσωρινά, αφού όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, με τροπολογία (που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή) παγώνει για τέσσερις μήνες η εκδίκαση των εντάσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Οι ενστάσεις άρχισαν να συζητιούνται από την περασμένη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όσες εξετάστηκαν ως την κατάθεση της τροπολογίας ήταν υπέρ των ιδιωτών και όχι υπέρ του Δημοσίου» συμπληρώνει ο Πέτρος Φιλίππου.

Κατά τον δήμαρχο Σαρωνικού από την κυβέρνηση δεσμεύτηκαν μέσα στο τετράμηνο να διευθετήσουν το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση.

Όταν τέθηκε θέμα από πού θα εκμισθώνει η Γαλλική Εταιρεία – που εκμεταλλευόταν – τα μεταλλεία Λαυρίου, το Εφετείο του Ναυπλίου απεφάνθη πως θα τα εκμισθώνει από το Δημόσιο. Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο χάρτης των Δήμων άλλαξε, με συνέπεια σήμερα να έχουν πρόβλημα – εξαιτίας αυτής της απόφασης – και άλλες περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα μεταλλεία, όπως είναι για παράδειγμα τα Καλύβια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», το Κτηματολόγιο τράβηξε το χαλί στα ιδιοκτησιακά και έτσι εμφανίστηκαν τα καλά κρυμμένα προβλήματα. Και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

Κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο, αλλά υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα.

Προτού «σκάσει η βόμβα» σε Σαρωνίδα και Λαυρεωτική, σε 1.000 ιδιοκτήτες στα Βριλήσσια κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αφού ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά το κοινό τους σημείο είναι η διεκδίκηση του Δημοσίου με δικαιολογίες περασμένου και προπερασμένου αιώνα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει λυθεί εδώ και έναν χρόνο» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφώντας Μανιατογιάννης. «Και τα πράγματα γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες γίνονται ακόμη πιο δύσκολα επειδή στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Από την κυβέρνηση μας έχουν διαβεβαιώσει πως μέσα στον επόμενο μήνα ή τον Φεβρουάριο θα έχει βρεθεί μια συνολική λύση για όλη την Ελλάδα».