Για πρώτη φορά δικαστήριο στη Νότια Κορέα αναγνώρισε σήμερα τα δικαιώματα ενός ζευγαριού ατόμων του ίδιου φύλου, σε μια ιστορική απόφαση την οποία χαιρέτισαν ακτιβιστές ως σημαντική νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η υπόθεση, την οποία τώρα θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο, είχαν φέρει στη δικαιοσύνη ο Σο Σέονγκ- γουκ και ο Κιμ Γιονγκ- μιν, δύο άνδρες που παντρεύτηκαν το 2019. Όμως ο γάμος τους δεν έχει καμία νομική αξία βάσει της νοτιοκορετατικής νομοθεσίας η οποία δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Το 2021 ο Σο προσέφυγε δικαστικά εναντίον του δημόσιου συστήματος ασφάλειας υγείας της Νότιας Κορέας (NHIS) επειδή διακόπηκε η παροχή επιδομάτων στον σύζυγό του, μόλις οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για ένα ζευγάρι που αποτελούνταν από άτομα του ιδίου φύλου.
Κατώτερο δικαστήριο δικαίωσε το NHIS το 2022, αλλά το Ανώτερο Δικαστήριο της Σεούλ ακύρωσε σήμερα την απόφαση, ζητώντας από την υπηρεσία να δίνει στον Κιμ επιδόματα. Το NHIS έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.
“Είμαστε χαρούμενοι. Δεν είναι απλώς δική μας νίκη, είναι μια νίκη για πολλά ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου και οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κορέα”, δήλωσε το ζευγάρι μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
“Η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι πρόκειται για την πρώτη που λαμβάνει δικαστήριο οποιουδήποτε βαθμού στη Νότια Κορέα, με την οποία αναγνωρίζονται νομικά τα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου”, σχολίασε ο Ζανγκ Μποράμ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Αν και η Νότια Κορέα “έχει πολύ δρόμο μέχρι να τερματίσει τις διακρίσεις (…) η απόφαση αυτή μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις”, πρόσθεσε.
Η Σεούλ δεν ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά οι γάμοι τους δεν αναγνωρίζονται και μεγάλος αριθμός μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Ακτιβιστές επιμένουν εδώ και καιρό ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί νομοθεσία κατά των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των Νοτιοκορεατών βουλευτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ