Ισπανία: Άσυλο ζήτησαν οι τρεις μετανάστες που επιβίωσαν 11 ημέρες στο πηδάλιο τάνκερ

Οι τρεις μετανάστες διασώθηκαν από την ισπανική ακτοφυλακή αργά τη Δευτέρα, καθώς επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο Alithini II, με σημαία Μάλτας, που μεταφέρει πετρελαιοειδή και χημικά

Τρεις μετανάστες που έφθασαν στα Κανάρια Νησιά, αφού όπως φαίνεται άντεξαν ένα 11ήμερο ταξίδι από τη Νιγηρία στριμωγμένοι πάνω στο πηδάλιο ενός δεξαμενόπλοιου, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία.

Οι τρεις άνδρες από τη Νιγηρία διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όταν έφθασαν στο λιμάνι Λας Πάλμας στο Γκραν Κανάρια το βράδυ της Δευτέρας, όπου εντοπίστηκαν από την ακτοφυλακή.

Οι δύο από τους τρεις επέστρεψαν στο σκάφος για απέλαση την Τρίτη, αλλά σήμερα, Τετάρτη, τοπικός εκπρόσωπος για την ισπανική κυβέρνηση δήλωσε πως και οι τρεις ζήτησαν άσυλο.

Οι τρεις μετανάστες διασώθηκαν από την ισπανική ακτοφυλακή, καθώς επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο Alithini II, με σημαία Μάλτας, που μεταφέρει πετρελαιοειδή και χημικά.

Το λιμενικό της Ισπανίας δημοσίευσε μάλιστα και μια φωτογραφία που δείχνει το παράτολμο εγχείρημα των τριών μεταναστών.

Το Alithini II έφτασε στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά τη Δευτέρα το απόγευμα, μετά από 11 ημέρες ταξίδι από το Λάγος στη Νιγηρία, όπως φαίνεται στον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic.

Τότε, οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής είδαν τους τρεις άντρες και τους διέσωσαν. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι και τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, ενώ εξετάστηκαν για το εάν έπαθαν αφυδάτωση και υποθερμία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία. Οι λαθρεπιβάτες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη» σχολίασε η Txema Santana, δημοσιογράφος και σύμβουλος μετανάστευσης στην κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων.

Αυξάνονται οι επικίνδυνες διελεύσεις

Την ίδια ώρα, οι επικίνδυνες διελεύσεις από τη βόρεια Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά έχουν αυξηθεί δραματικά από τα τέλη του 2019, μετά την αυστηροποίηση των ελέγχων στα δρομολόγια της Μεσογείου.

Τον Οκτώβριο του 2020, τέσσερα άτομα μπήκαν στο πηδάλιο ενός πετρελαιοφόρου και κρύφτηκαν για δέκα ημέρες, πριν τους εντοπίσει η αστυνομία, ενώ το πλοίο έμπαινε στο Λας Πάλμας.

Τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, τα στοιχεία των ισπανικών αρχών δείχνουν αύξηση των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών κατά 51%.

Χιλιάδες μετανάστες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ενώ πολλοί σκοτώνονται καθώς έχουν επιβιβαστεί σε κατεστραμμένες ξύλινες ή φουσκωτές λέμβους.