ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση πυραύλων Himars στη Λιθουανία

Στα 495 εκατομμύρια αναμένεται να φτάσει το ποσό για την υλοποίηση του προγράμματος

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή πώληση του πυραυλικού συστήματος HIMARS και συναφούς εξοπλισμού στη Λιθουανία έναντι εκτιμώμενου ποσού 495 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πεντάγωνο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ως κύριος ανάδοχος αναφέρθηκε η Lockheed Martin Corp.

Η πρόθεση της Λιθουανίας να προχωρήσει σε εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ σχετίζεται άμεσα με τις απειλές που είχε εξαπολύσει η Μόσχα για τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ, αλλά και την  προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία η οποία  ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής από την προσάρτηση τους στη Σοβιετική Ένωση το 1940.

«Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, που είναι ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο Reuters.

Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους.

Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.