Ίδρυμα κατασκευάζει πρόσθετα μέλη με 3D εκτύπωση και τα δωρίζει σε παιδιά

Το πρώτο πράγμα που έκανε 11χρονη ήταν να ζωγραφίσει

Ίδρυμα στην Ουρουγουάη σχεδιάζει και εκτυπώνει πρόσθετα μέλη- με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας- και τα δωρίζει σε παιδιά και ενήλικες όλη τη χώρα.

Από το 2020 το Ίδρυμα Manos de Héroes (Χέρια Ηρώων) έχει προσφέρει περισσότερα από 100 δωρεάν τεχνητά πρόσθετα μέλη, τα περισσότερα των οποίων σε οικογένειες χαμηλού βιοτικού επιπέδου, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος τους.

Η 11χρονη Mia Rodríguez είναι μία εξ αυτών. Το πρώτο πράγμα που έκανε αφότου έλαβε τα νέα της χέρια της ήταν να ζωγραφίσει ένα γατάκι. Τα δάχτυλά της δεν αναπτύχθηκαν σωστά και μέχρι και εκείνη τη στιγμή αδυνατούσε να κλείσει τις παλάμες της, άρα έπρεπε να κρατά το μολύβι της και με τα δύο χέρια.

«Τώρα μπορώ να κρατήσω το μολύβι μου με ένα χέρι. Πριν, έπρεπε να το κάνω και με τα δύο» είπε η μικρή, ενώ η μητέρα της Ana Van López την παρακολουθούσε, ενθουσιασμένη.

Η 28χρονη μητέρα μένει με τους γονείς και τα τέσσερα παιδιά της σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην περιοχή Σαλίνας. Εργάζεται όπου βρει και συνήθως πουλά καυσόξυλα ή ανανάδες. Το εισόδημά της είναι 8.000 πέσος – περίπου 180 ευρώ.

«Είμαι πολύ ευγνώμων, νόμιζα πως η κόρη μου ήταν η μόνη με αυτό το πρόβλημα. Δεν είχε συναντήσει ποτέ κανέναν σαν και αυτή στο νοσοκομείο ή τον δρόμο. Είναι πολύ δύσκολο για μας» παραδέχθηκε η 28χρονη, η οποία προσπαθεί να λάβει επίδομα αναπηρίας για το παιδί της ύψους 350 ευρώ, ενώ παίρνει και ένα ανάλογο πόσο από το κράτος, ως στήριξη.

Σχεδόν το 16% του πληθυσμού της Ουρουγουάης έχει κάποιο επίπεδο αναπηρίας, στην πλειονότητά του ήπιας μορφής, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Τα τεχνητά πρόσθετα χέρια της μικρής κινούνται με νήματα που ενεργοποιούνται από την κίνηση των καρπών της. Είναι βιολετί με ροζ, χρώματα που λέει ότι επέλεξε επειδή ταιριάζουν καλά μεταξύ τους, και είναι διακοσμημένα με αυτοκόλλητα μονόκερου. Άλλα παιδιά προτιμούν τα χρώματα της αγαπημένης τους ποδοσφαιρικής ομάδας ή κάποιου υπερήρωα.

 

Τα τεχνητά πρόσθετα μέλη μπορεί να είναι μηχανικά ή ηλεκτρονικά. Τοποθετούνται στα χέρια, το αντιβράχιο, τον αγκώνα ή τον ώμο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Ο σχεδιασμός ενός χεριού, η εκτύπωσή του και η συναρμολόγησή του διαρκεί μερικές εβδομάδες, δήλωσε η Andrea Cukerman, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ιδρύτρια του Ιδρύματος, που χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρείες και δωρεές. Στην Ευρώπη, ένα τεχνητό πρόσθετο χέρι με πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 δολάρια, ενημέρωσε το Manos de Héroes.

Στα γραφεία τους, έχουν έναν τοίχο γεμάτο φωτογραφίες παιδιών που ποζάρουν χαμογελαστά με τα χέρια τους. Τα περισσότερα σε ζωηρά χρώματα και με πολλά σχέδια. «Η ιδέα είναι να μην νιώθουν μόνα» σημείωσε η Cukerman.

Οι ενήλικες πάλι κάνουν πιο συντηρητικές επιλογές και συνήθως διαλέγουν το χρώμα του δέρματος.

Αυτή την περίοδο η Cukerman εργάζεται στα τεχνητά πρόσθετα μέλη μίας γυναίκας που έπαθε σοβαρό ατύχημα. Θυμάται ακόμα την έκφραση στο πρόσωπό της όταν τα είδε. «Όταν της δείξαμε τα χέρια της, το πρόσωπό της έλαμψε, τα μεγάλα της μάτια, μετά βίας μιλούσε».

 

Με πληροφορίες από AP