Δικαστήριο στο Τόκιο έκρινε σήμερα ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι συνταγματική, αν και πρόσθεσε ότι η απουσία νομικής προστασίας για τις οικογένειες των ομοφυλόφιλων παραβιάζει τα δικαιώματά τους.
Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και το Σύνταγμά της ορίζει τον γάμο ως μια ένωση που βασίζεται «στην κοινή συναίνεση των δύο φύλων».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δεν έχει υπονοήσει πως σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία, αν και πολλά ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης στηρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου του Τόκιο αναφέρει ότι, αν και η απαγόρευση είναι συνταγματική, η απουσία ενός νομικού πλαισίου για την προστασία των οικογενειών των ομοφυλόφιλων αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
«Στην πραγματικότητα είναι μια μάλλον θετική απόφαση», δήλωσε ο Νομπουχίτο Σαβασάκι, ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων.
«Αν και ο γάμος παραμένει μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας και η απόφαση στηρίζει αυτό, επισημαίνει παράλληλα ότι η υφιστάμενη κατάσταση, στην οποία δεν υπάρχει νομική προστασία για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι σωστή και υπονόησε ότι πρέπει να γίνει κάτι για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η απόφαση του δικαστηρίου του Τόκιο αναμενόταν με αγωνία μετά την απόφαση που έλαβε το 2021 δικαστήριο της πόλης Σαπόρο, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι αντισυνταγματική, δημιουργώντας ελπίδες. Ωστόσο τον Ιούνιο δικαστήριο της Οζάκα έλαβε την αντίθετη απόφαση.
Η Ιαπωνία δεν επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν ή να κληρονομήσουν την περιουσία ο ένας του άλλου, ούτε και δικαιώματα στα παιδιά του. Τα σύμφωνα συμβίωσης που εκδίδουν οι νομαρχίες καλύπτουν το 60% του πληθυσμού της Ιαπωνίας, αλλά δεν δίνουν στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα.
Οι οκτώ ενάγοντες ισχυρίζονταν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τα δικαιώματά τους και ζητούσαν 1 εκατ. γεν (περίπου 7.000 ευρώ) αποζημίωση, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο.
Ωστόσο η ομάδα, που είχε στήσει πανό έξω από το δικαστήριο με το σύνθημα «Ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα στον γάμο», δήλωσε ενθαρρυμένη από την απόφαση.
«Υπήρχαν κάποια κομμάτια που ήταν απογοητευτικά, αλλά άλλα μου έδωσαν ελπίδα», δήλωσε ο Κάτσου.
Δύο ακόμη αντίστοιχες υποθέσεις εκκρεμούν σε δικαστήρια της Ιαπωνίας, με ακτιβιστές και δικηγόρους να ελπίζουν ότι, αν υπάρξουν πολλές δικαστικές αποφάσεις υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων, οι Ιάπωνες βουλευτές θα αναγκαστούν να αλλάξουν τη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα.