ΙΑΕΑ – Ουκρανία: Δεν βρήκαμε κανένα σημάδι που να δείχνει κατασκευή βρώμικης βόμβας

Διαψεύδονται έτσι οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου

Κανένα σημάδι στα εδάφη της Ουκρανίας που να υποδεικνύει την κατασκευή «βρώμικης» βόμβας, για την οποία κάνουν λόγο τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι, δεν εντόπισε η εξειδικευμένη ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που έκανε έρευνες σε τρεις περιοχές της χώρας.

 

 

 

«Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες επιτόπιας επαλήθευσης σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία. Η τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουμε μέχρι στιγμής από τις έρευνες αυτές δεν έδειξε κανένα σημάδι αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων και υλικών σε αυτές τις τρεις τοποθεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα γραπτά αιτήματα της Ουκρανίας προς τον ΙΑΕΑ για την αποστολή ομάδων επιθεωρητών εκδόθηκαν μετά τους ισχυρισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με δραστηριότητες στις τρεις τοποθεσίες – στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών στο Κίεβο, στο Ανατολικό Εργοστάσιο Εξόρυξης και Επεξεργασίας στο Ζόβτι Βόντι και στο Εργοστάσιο Παραγωγής Μηχανών στο Ντίνπρο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθεωρητές μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες που είχε προγραμματίσει ο ΙΑΕΑ και είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση στις τοποθεσίες. Με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που ήταν διαθέσιμα μέχρι σήμερα και των πληροφοριών που παρείχε η Ουκρανία, ο Οργανισμός δεν διαπίστωσε ενδείξεις αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων και υλικών στις τοποθεσίες αυτές.

Οι επιθεωρητές συνέλεξαν επίσης περιβαλλοντικά δείγματα για ανάλυση στα εργαστήρια του ΙΑΕΑ. Η περιβαλλοντική δειγματοληψία είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο διασφαλίσεων με υπερευαίσθητες αναλυτικές τεχνικές που μπορούν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με παρελθούσες και τρέχουσες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χειρισμό πυρηνικών υλικών».

«Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, έστειλα αμέσως επιθεωρητές στις τρεις τοποθεσίες για να επιτελέσουν τον απαραίτητο τεχνικό και ανεξάρτητο ρόλο τους στην επαλήθευση των γεγονότων επί τόπου. Εντός ημερών, πήγαν εκεί και διεξήγαγαν τις δραστηριότητες διασφάλισης, υπό δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γκρόσι.