Υπόθεση παρακολουθήσεων: Συνάντηση Γεραπετρίτη με την επιτροπή PEGA του ευρωκοινοβουλίου

Τι είπαν στη συνάντησή τους

Σε παραγωγικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση εργασίας ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

 

Τι είπε ο κ. Γεραπετρίτης

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού», ενώ σχολίασε την απόπειρα της Αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της Κυβέρνησης για χρήση κακόβουλων λογισμικών για μικροπολιτικούς λόγους, παρότι κανένας από τους ισχυρισμούς της δεν αποδείχθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA ότι η Κυβέρνηση – όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσε στη Βουλή ο ίδιος, έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, που θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων, σημειώνοντας ότι ήδη έχει νομοθετηθεί διπλή ασφαλιστική δικλείδα για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς πλέον προβλέπεται και η υπογραφή 2ου εισαγγελικού λειτουργού.

Με το νέο περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα προβλέψει κάτι τέτοιο και ως στόχο θα έχει να διασφαλίζει τη λογοδοσία, αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας. Για τον σκοπό θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαχρονικές παθογένειες και να εισηγηθεί ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση τους.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε, επίσης, ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:

– Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.

– Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

– Την απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.

– Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.

-Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.