Quantcast

Η Βρετανία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό τη Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία- κι οφείλεται στη μετανάστευση

Το χάσμα στον πληθυσμό μεταξύ των δύο χωρών μειώνεται εδώ και δεκαετίες

Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ξεπεράσει αυτόν της Γαλλίας για πρώτη φορά στην ιστορία.Το χάσμα στον πληθυσμό μεταξύ των δύο χωρών μειώνεται εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η Γαλλία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

 

Στα μέσα του 2021, σύμφωνα με τα διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περίπου 700.000 λιγότερους κατοίκους από τη Γαλλία. Η καθαρή μετανάστευση της Βρετανίας ήταν 606.000 πέρσι, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), ενώ η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά την καθαρή της μετανάστευση σε 161.000.

Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη μεγαλύτερος από αυτόν της «μητροπολιτικής Γαλλίας» (του τμήματος της χώρας που βρίσκεται εντός της Ευρώπης). Ωστόσο, η Γαλλία έχει περισσότερους κατοίκους αν συνυπολογιστούν οι εκτός συνόρων περιοχές της, όπως η Γουαδελούπη και η Γαλλική Γουιάνα, οι οποίες έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γαλλία έχουν παρόμοια επίπεδα «φυσικής μεταβολής» (ο αριθμός των γεννήσεων μείον τον αριθμό των θανάτων). Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Γαλλίας, εάν τα επίπεδα μετανάστευσης παραμείνουν περίπου σταθερά.

«Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία αποτελούν ρεκόρ μετανάστευσης και συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ξεπεράσει τον πληθυσμό της Γαλλίας μέχρι το 2025. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε αυξημένη εισερχόμενη μετανάστευση λόγω της κορυφαίας υποστήριξής μας προς τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τους Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς και πολύ υψηλούς αριθμούς φοιτητών λόγω του εμβληματικού εκπαιδευτικού μας τομέα», δήλωσε ο Μάξουελ Μάρλοου του Ινστιτούτου Άνταμ Σμιθ.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στη σύγκριση, καθώς δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη.

Ο Τζέι Λίντοπ, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Μετανάστευσης στο ONS, δήλωσε ότι μια σειρά από «πρωτοφανή παγκόσμια γεγονότα κατά τη διάρκεια του 2022», μαζί με την άρση των περιορισμών μετά την πανδημία Covid-19, οδήγησαν σε επίπεδα ρεκόρ διεθνούς μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε να μειώσει τον αριθμό μεταναστών από το επίπεδο που παρέλαβε όταν, πέρσι, ανέλαβε τα καθήκοντά του, με την καθαρή μετανάστευση να υπολογίζεται σε 504.000.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε στην εκπομπή This Morning του ITV «Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, είναι τόσο απλό. Και θέλω να τους μειώσω».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, inews