Η Ουκρανία ζητά εκκενώσεις από περιοχή που ελέγχεται από τη Ρωσία, σηματοδοτώντας νέα επίθεση

Ουκρανός αξιωματούχος προέτρεψε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, απέναντι από την πόλη Χερσώνα, προειδοποιώντας για την «πιθανή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών» εκεί

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Χερσώνα στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, οι ουκρανικές αρχές απηύθυναν το Σάββατο επείγουσα έκκληση προς τους πολίτες να εκκενώσουν τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική όχθη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στρατός του Κιέβου μπορεί να συνεχίσει την επίθεσή του και να προσπαθήσει να εδραιώσει θέσεις κατά μήκος της υδάτινης οδού.

«Η εκκένωση είναι απαραίτητη λόγω της πιθανής εντατικοποίησης των εχθροπραξιών στην περιοχή αυτή», ανέφερε ο Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του προς τους κατοίκους.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, με όλες τις κύριες διαβάσεις του ποταμού να έχουν καταστραφεί, ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κανείς τη δυτική ακτή θα είναι με ιδιωτικές βάρκες και άλλα σκάφη, και παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι θα μπορέσουν να διασχίσουν τον ποταμό ή ακόμη και να το προσπαθήσουν.

Η απαγόρευση διέλευσης του ποταμού αίρεται από το Σάββατο έως τη Δευτέρα για να διευκολυνθούν οι εκκενώσεις, δήλωσε ο κ. Γιανουσεβιτς, σημειώνοντας ότι θα ανοίξει μόνο μία αποβάθρα. Όλοι όσοι εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη πρέπει να φέρουν έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητά τους και επιβεβαιώνουν την ουκρανική υπηκοότητα, είπε.

Η δημόσια έκκληση για εκκενώσεις, ενώ πιθανότατα αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει στη Ρωσία ότι μπορεί να πλησιάζει επίθεση, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα στοιχείο στον πόλεμο των πληροφοριών. Πριν η Ουκρανία ξεκινήσει την αντεπίθεσή της στο βορρά το φθινόπωρο, αξιωματούχοι εξέδωσαν αρκετές άκρως δημόσιες προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη αντεπίθεση στην περιοχή της Χερσώνας. Αυτό τελικά συνέβη, αν και πολύ αργότερα, αφού η Ρωσία είχε υποστεί σοβαρές απώλειες στο βορρά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται μέσα στο χειμώνα μετά από αυτές τις δύο σαρωτικές αντεπιθέσεις στα βορειοανατολικά και τα νότια. Επίσης, εντείνουν και πάλι τα πλήγματα κατά των ρωσικών οδών ανεφοδιασμού, των κέντρων διοίκησης και των αποθηκών πυρομαχικών από νέες προωθημένες θέσεις.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειές του και να ανακτήσει τη δυναμική του στον πόλεμο, ο ρωσικός στρατός διοχετεύει νεοσύλλεκτους στρατεύσιμους με ελάχιστη εκπαίδευση και κυρίως ανεπαρκή εξοπλισμό κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Ουκρανία, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια ερευνητική ομάδα της Ουάσινγκτον, σε μια αξιολόγηση της Παρασκευής.

Όμως, καθώς το έδαφος σκληραίνει και οι μάχες εντείνονται, η Ρωσία παραμένει ως επί το πλείστον σε αμυντική θέση και οι αναλυτές δήλωσαν ότι η ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή ανατολικά της πόλης Χερσώνα και του ποταμού Δνείπερου δεν ήταν καλά αμυνόμενη.

«Οι ρωσικές δυνάμεις σαφώς δεν αναμένουν να είναι σε θέση να εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να περάσουν τον ποταμό, ούτε οι Ρώσοι δίνουν προτεραιότητα στις αμυντικές θέσεις για να σταματήσουν μια τέτοια διάβαση», δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου την περασμένη εβδομάδα, αφού ανέλυσε δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές φωτογραφίες των ρωσικών αμυντικών θέσεων.

Η ρωσική απόσυρση από τη Χερσώνα ήταν τόσο μια αμηχανία για το Κρεμλίνο, το οποίο μόλις πρόσφατα είχε ανακηρύξει την περιοχή ως τμήμα της Ρωσίας, όσο και ένα στρατηγικό πλήγμα, καθώς έφερε τους Ουκρανούς σε καλύτερη θέση να απειλήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού από την Κριμαία με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς που τους παρείχε η Δύση.

Μετά την υποχώρησή τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή και την πόλη Χερσώνα. Οι τοπικές ουκρανικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ανοίξει πυρ 28 φορές την προηγούμενη ημέρα, πλήττοντας διάφορους στόχους, μεταξύ των οποίων κτίρια κατοικιών και ένα ογκολογικό κέντρο. Τα στοιχεία αυτά δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Αφού πέρασαν τον ποταμό Δνείπερο, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να οχυρώνουν αμυντικές θέσεις περίπου 10 έως 20 μίλια από την ανατολική όχθη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό και δορυφορικές εικόνες. Αλλά ο ποταμός χωρίζει τις ουκρανικές και τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος μιας διαδρομής που εκτείνεται σε περισσότερα από 200 μίλια και οι ρωσικές δυνάμεις είναι διασκορπισμένες.

Πιο μακριά στα βορειοανατολικά, όπου ο ποταμός διευρύνεται σε έναν τεράστιο ταμιευτήρα που συγκρατείται από ένα ζωτικής σημασίας φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, Ουκρανοί αξιωματούχοι και κάτοικοι δήλωσαν ότι η ρωσική διοίκηση κατοχής την περασμένη εβδομάδα άρχισε να φεύγει πιο ανατολικά.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε ότι βλέπει μείωση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στις πόλεις και τα χωριά κατά μήκος του ποταμού. «Ένας ελάχιστος αριθμός κατακτητών παραμένει στις πόλεις», δήλωσε ο στρατός τον περασμένο μήνα.

Τον απολογισμό αυτό υποστήριξαν κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους επικοινώνησαν τηλεφωνικά τις τελευταίες ημέρες.

Βόρεια του φράγματος, οι εικασίες συνέχισαν να στροβιλίζονται γύρω από τις ρωσικές προθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές του πολέμου και όπου οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη την Παρασκευή ότι η υπηρεσία «σχεδόν έφτασε» στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία ώστε τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από το εργοστάσιο και να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από την εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο συχνών βομβαρδισμών.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους New York Times