Η Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τη θέση που κατέχει εδώ και 16 χρόνια – η οποία, αντικειμενικά, έκανε τον λόγο της να μετρά πολύ στις εσωτερικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Ακόμη και τώρα, όμως, τα λόγια της δεν στερούνται σημασίας και βαρύτητας.
Το αντίθετο, μάλιστα. Καθώς πλέον δεν έχει κανένα λόγο να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος και να «χαϊδεύει αυτιά», η καγκελάριος μπορεί να λέει τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα, έξω από τα δόντια. Τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη. Κι αυτό φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κάνει.
Έτσι, κατά την επίσκεψή της στην Ισπανία προκειμένου να λάβει ένα ακόμη βραβείο, η Μέρκελ αποφάσισε να στείλει ένα SOS όσον αφορά στο μέλλον του οικοδομήματος της ΕΕ και του σχεδίου της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Το έκανε δε στο φόντο των πρόσφατων εξελίξεων, που έχουν φέρει στο προσκήνιο εξαιρετικά δυσμενή σενάρια – ανάμεσα στα οποία και εκείνο που έχει να κάνει με την αποχώρηση μιας ακόμη χώρας μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το «αντάρτικο» της Πολωνίας
Πρόκειται, βεβαίως, για την Πολωνία, η οποία έχει κηρύξει «αντάρτικο» και απειλεί να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Προκαλεί, έτσι, την αντίδραση πολλών, στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες, που απαιτούν δυναμική αντιμετώπιση – ειδάλλως, όπως λένε, θα σημάνει η αρχή του τέλους της ΕΕ, καθώς εάν της «περάσει» θα θελήσουν να την μιμηθούν και άλλοι.
«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Φυγόκεντρες δυνάμεις εργάζονται αδιαλείπτως στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, σημειώνοντας ότι οι φυγόκεντρες αυτές δυνάμεις βρίσκουν χώρο να ενισχυθούν και να δράσουν όταν η ΕΕ αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις να διευρύνονται υπέρμετρα.
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος – η οποία αναμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης – δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλα κράτη-μέλη και τους ηγέτες τους, είναι φανερό ποιους «φωτογράφισε» με τις δηλώσεις της. Όπως επίσης και με τη διαπίστωση, η οποία πρακτικά αποτελεί κάλεσμα για επείγουσα δράση: «Η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή όσο όταν είναι ενωμένη».
ΕΕ και Κίνα
Η ίδια έσπευσε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι από αυτό εξαρτάται και η στάση και θέση της απέναντι στις άλλες δυνάμεις, σύμμαχες και ανταγωνίστριες. «Το πώς θα αντιμετωπίσουμε την άνοδο της Κίνας, ως οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης (…) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο η Ευρώπη θα μιλά με μία φωνή», είπε.
Αναμφίβολα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα την χειροκροτούσε – δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα το έκαναν όλοι. Αφήστε που δεν λέει τίποτε και για τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί…