Τα 10 βήματα για να διορθώσουν λάθη στο Ε9 οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή να προσθέσουν τα σωστά τετραγωνικά στο έντυπο Ε9 παρέχει η ΑΑΔΕ λίγο πριν από τη λήξη της πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή να προσθέσουν τα σωστά τετραγωνικά στο έντυπο Ε9 παρέχει η ΑΑΔΕ λίγο πριν από τη λήξη της πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου. Μετά τις αλλαγές η εφορία θα διενεργήσει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα αναρτηθεί το νέο εκκαθαριστικό, είτε αυτό είναι μειωμένο είτε προσαυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2021 άνοιξε χθες στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, myAADE.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου ύψους 300 ευρώ και άνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία που να αποδεικνύουν την ορθότητα των νέων στοιχείων. Οι αλλαγές στις δηλώσεις δεν επιφέρουν το πρόστιμο των 100 ευρώ και αυτό θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο κτηματολόγιο.

Τα βήματα για τις διορθώσεις του Ε9

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε «δημιουργία δήλωσης Ε9»για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε «οριστική υποβολή»της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, «μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος»

Οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

•Στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται μία μόνο διόρθωση στη δήλωση Ε9 ενός μόνο από τα έτη 2010 και μετά, τότε η διόρθωση αυτή θα μπορεί να μεταφερθεί και στις δηλώσεις των επόμενων ετών μέχρι και του έτους 2021.

•Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει να γίνει η τροποποίηση αυτή. Όταν επιλέγεται «οριστικοποίηση»της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν αφορούν και επόμενο έτος τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος.