Quantcast

HΠΑ – Μοντάνα: Απαγόρευσαν την είσοδο στη Βουλή σε τρανσέξουαλ

Έτσι η τρανς πολιτικός θα μπορεί πλέον να ψηφίζει εξ αποστάσεως χωρίς να μπορεί να αρθρώσει ούτε λέξη

Μπορεί ένα τρανς άτομο να επιβιώσει στην αμερικανική πραγματικότητα; Τι σημαίνει να είσαι σήμερα η μοναδική τρανσέξουαλ βουλευτίνα σε μια αμερικανική πολιτεία υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών;

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Μοντάνα απαγόρευσαν στην τρανς βουλευτίνα των Δημοκρατικών, Ζόι Ζέφιρ, να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Βουλής, επειδή αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο που απαγορεύει στους ανήλικους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες φυλομετάβασης, κάνοντας λόγο για «βασανιστήρια»! Συγκεκριμένα, της απαγόρευσαν να εισέρχεται στον χώρο της Βουλής, στον προθάλαμο, ακόμα και στα θεωρεία, από όπου οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις. Έτσι η τρανς πολιτικός θα μπορεί πλέον να ψηφίζει εξ αποστάσεως χωρίς να μπορεί να αρθρώσει ούτε λέξη.

Είχε προλάβει ωστόσο να τους απευθύνει την εξής φράση: «Την επόμενη φορά (…) που θα σκύψετε το κεφάλι σας για να προσευχηθείτε, ελπίζω να δείτε το αίμα στα χέρια σας», υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα ωθήσει τους τρανς στην αυτοκτονία. Αμέσως μετά 21 Ρεπουμπλικανοί υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν να λογοκριθεί η Ζέφιρ, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες αρσενικού γένους για να αναφερθούν στην τρανς πολιτικό.

Η Ζόι Ζέφιρ από τη μεριά της κατήγγειλε την απόφαση των Ρεπουμπλικανών, χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα στη δημοκρατία και προσβολή προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς το Κοινοβούλιο αρνείται να της επιτρέψει να πάρει τον λόγο για οποιοδήποτε νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου αν δεν ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις της.

Η ανατροπή της βιολογίας παραμένει τελικά το μεγαλύτερο ταμπού και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου συντελείται μια πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης και λογοκρισίας. Το δημόσιο σύστημα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τη διεμφυλική ταυτότητα ως πάθηση, με αποτέλεσμα τα τρανς άτομα να αποκλείονται από τη δημόσια ζωή και να αναγκάζονται να κατοικήσουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Για χρόνια, εξάλλου, η πραγματικότητα των διεμφυλικών ταυτιζόταν με αντεργκράουντ κουλτούρα, επιθέσεις και δαιμονοποίηση λόγω AIDS… Και έκτοτε δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά.
Παρόλο που έχουν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια από τον Ιούνιο του 2014, όταν το περιοδικό «Time» φιλοξένησε για πρώτη φορά στο εξώφυλλό του μία τρανσέξουαλ γυναίκα, την ηθοποιό Λαβέρν Κοξ, την πρώτη διεμφυλική υποψήφια για βραβείο EMMY στην ιστορία του θεσμού, για τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά «Orange is the new black».

 

*Ιουστίνη Αλεξάκη/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Παρασκευή 28 Απριλίου