Γερμανία: Νομοσχέδιο νομιμοποιεί την κάνναβη – Για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Αποκτά μία από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες στην Ευρώπη

Με σχετικό νομοσχέδιο υιοθετήθηκε η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στη Γερμανία.

«Καμπή σε μια δυστυχώς αποτυχημένη πολιτική για την κάνναβη», χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο θα συνοδευτεί από μια εκστρατεία πρόληψης με στόχο τους νέους, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ο υπουργός σε κοινή δήλωση με το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε πως «κανένας δεν πρέπει να παρεξηγήσει τον νόμο. Η χρήση της κάνναβης θα νομιμοποιηθεί. Εντούτοις παραμένει επικίνδυνη». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η προστασία των παιδιών και των νέων ανθρώπων είναι κεντρική συνιστώσα ολόκληρου του νομοσχεδίου».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει τώρα να συζητηθεί και να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, θα μπορεί κάποιος από την ηλικία των 18 ετών να αγοράζει και να έχει στην κατοχή του μέχρι 25 γραμμάρια κάνναβης. Επίσης θα είναι δυνατό να καλλιεργεί κάποιος μέχρι τρία φυτά κάνναβης για προσωπική χρήση.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές όταν συζητηθεί στη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, μετά τις θερινές διακοπές. Η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, πρόκειται επίσης να συζητήσει το νομοσχέδιο, αν και το υπουργείο Υγείας επισήμανε πως δεν χρειάζεται έγκριση από αυτή την τελευταία.

 

Από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες η νομιμοποίηση της κάνναβης

Η Γερμανία θα αποκτήσει έτσι μία από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες στην Ευρώπη, ακολουθώντας τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που νομιμοποίησαν την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς το 2021 και το 2023 αντίστοιχα. Το αρχικό σχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους προχωρούσε πολύ περισσότερο, αλλά αναθεωρήθηκε μπροστά στις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επικρίσεις της αντιπολίτευσης μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση επικρίνει την εν λόγω μεταρρύθμιση ενώ ακολουθούν τα συνδικάτα των αστυνομικών και των δικαστών, που εκτιμούν ότι δεν θα βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο, κάτι που είναι ένας από τους στόχους τους. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι θα περιορίσει τη μαύρη αγορά, θα προστατεύσει τους χρήστες από μολυσμένη κάνναβη και θα μειώσει τον φόρτο εργασίας του δικαστικού συστήματος.

 

Οι στόχοι μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών ενώσεων, τα ενήλικα μέλη των οποίων -ο αριθμός τους περιορίζεται στα 500- θα μπορούν να καλλιεργούν το φυτό υπό την επίβλεψη των δημόσιων αρχών μόνο για να το καταναλώνουν τα ίδια. Η δραστηριότητα αυτών των «Cannabis Social Clubs» -όπως τα ίδια ονομάσθηκαν- θα υπόκειται σε κανόνες: δεν θα μπορούν να εφοδιάζουν παρά μόνο τα μέλη τους και το πολύ με 50 γραμμάρια το μήνα. Για τους νέους από 18 ως 21 ετών, θα είναι λίγο λιγότερο: 30 γραμμάρια το μήνα. Οι λέσχες αυτές θα ελέγχονται από τις δημόσιες αρχές.

Η κατανάλωση κάνναβης δεν θα επιτρέπεται μέσα σ’ αυτές τις λέσχες ούτε σε απόσταση 200 μέτρων γύρω απ’ αυτές, καθώς και γύρω από σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους αθλητισμού και ενώσεις νέων.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προβλέπει εξάλλου να πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο τους νέους για τους κίνδυνους που έχει η κάνναβη για τον εγκέφαλο, «οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι όταν αυτός (ο εγκέφαλος) βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης».

«Για τους νέους, δηλαδή τα άτομα κάτω των 18 ετών η κατανάλωση παραμένει απαγορευμένη και για τους νεαρούς ενηλίκους, δηλαδή έως 21 ετών είναι περιορισμένη», υπενθύμισε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuter-DPA