Γερμανία: Να δεχτούν στη χώρα 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζητούν οι Πράσινοι

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΜΠΕΚ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί σχεδόν 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, ακόμη κι αν άλλες χώρες της ΕΕ δεν συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ζητά ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά, ο συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά η Γερμανία να δεχτεί «τους πιο ευάλωτους» στο έδαφός τους. «Βγάλτε πρώτα τα παιδιά», δηλώνει χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAS). Πρόκειται για περίπου 4.000 ασυνόδευτους ανηλίκους που όπως επισημαίνει «έχουν ανάγκη και η Ελλάδα μας έχει ζητήσει να βοηθήσουμε». Όπως τονίζει ακόμη, «ο ανθρωπισμός επιβάλει μια γρήγορη βοήθεια.»

Η Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα, εκτιμά ο κ. Χάμπεκ. Από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Εκτός αυτού, η προθυμία στη Γερμανία για βοήθεια είναι στην προκειμένη περίπτωση «πολύ μεγάλη». Μια σειρά από γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά, επισημαίνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων.

«Ποτέ δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες».

Εκτός αυτού, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσφατη έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θα βρισκόταν μπροστά σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χάμπεκ θύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο αρχηγός των Πρασίνων, η Γερμανία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση της. Ως τα μέσα 2018 είχε δεχτεί «μόλις 10.000» άτομα. Βέβαια, το Βερολίνο είχε αναλάβει αυτή την υποχρέωση το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή σε μια στιγμή όταν ακόμη δεν διαφαίνονταν οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντά: «Ναι. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμμετέχουν όλοι».