Γαλλία – Ευλογιά των πιθήκων: Σκύλος βρέθηκε… θετικός για πρώτη φορά

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο σκύλος φέρεται να κόλλησε τον ιό από τους δύο άνδρες ιδιοκτήτες του

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων βρέθηκε θετικός και ένας… σκύλος στη Γαλλία και αποτελεί το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της νόσου από τον άνθρωπο σε ζώο παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο σκύλος φέρεται να κόλλησε τον ιό από τους δύο άνδρες ιδιοκτήτες του στο Παρίσι. Τα αφεντικά του διαγνώστηκαν θετικά στις αρχές του Ιουνίου.

Δώδεκα ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους, το 4χρονο ιταλικό λαγωνικό τους άρχισε να εμφανίζει επίσης συμπτώματα, όπως σημειώνεται σε μία έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό The Lancet.

Όπως αναφέρουν οι ιδιοτήτες, άφησαν τον σκύλο να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί τους φροντίζοντας ωστόσο να τον κρατήσουν μακριά από ανθρώπους ή άλλα ζώα. Τότε, ο σκύλος εμφάνισε δερματικά εξανθήματα και στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στον ίδιο τύπο ευλογιάς με έναν από τους ιδιοκτήτες του!

«Δεδομένων των δερματικών εξανθημάτων, καθώς και των θετικών τεστ για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, διαπιστώνουμε ότι ο σκύλος ασθενεί. Πρόκεται για κανονική ασθένεια του σκύλου και όχι απλώς για τη μεταφορά του ιού μέσω στενής επαφής με τον άνθρωπο ή μετάδοσης από τον αέρα» έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Επιπλέον, οι μελετητές διευκρίνισαν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση εμφάνισης της νόσου στον σκύλο θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης και έρευνας για το εάν τελικά τα κατοικίδια θα πρέπει να απομονώνονται από τους θετικύς στην ευλογιά των πιθήκων ιδιοκτήτες τους.

Το CDC με επικαιροποιημένη οδηγία συμβουλεύει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τα κατοικίδιά τους, όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στη νόσο και προτείνει στους ιδιοκτήτες να αναθέτουν τη φροντίδα τους σε συγγενείς ή φίλους έως ότου αναρρώσουν.