«Ο ανεφοδιασμός δεν θα περνά πλέον από τις τοπικές αρχές κάθε επαρχίας διότι ενδέχεται να μπλοκαριστεί εκ νέου», δήλωσε ο Ντουτέρτε στη διάρκεια σύσκεψης για την πανδημία η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.
Μέχρι στιγμής σχεδόν το 90% των ενηλίκων που ζουν στην περιοχή της Μανίλας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι του 35% του ενήλικου πληθυσμού σε όλη τη χώρα. Συνολικά στις Φιλιππίνες, μια χώρα της Ασίας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 77 εκατομμυρίων πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 το έχουν πράξει.
Ο Ντουτέρτε βασίζεται πολύ στον στρατό για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ έχει επιβάλει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο. «Μόλις παραδοθούν με αεροσκάφη και φτάσουν (στο επιχειρησιακό κέντρο εμβολιασμών), ελικόπτερα θα παίρνουν τη σκυτάλη και θα μεταφέρουν τα εμβόλια στους δήμους», εξήγησε ο Φιλιππινέζος πρόεδρος.
«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αυτή την ικανότητα» μεταφοράς, επεσήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού, ο συνταγματάρχης Ραμόν Ζαγκάλα. Εξάλλου ο Ντουτέρτε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην φτάσει το ένα εκατομμύριο ο ημερήσιος αριθμός των εμβολιασμών, από 500.000 κατά μέσο όρο που είναι τώρα, αφού η χώρα διαθέτει επάρκεια εμβολίων κατά της covid-19.
Παράλληλα προειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους «που δεν αποδίδουν, ούτε χρησιμοποιούν τις δόσεις εμβολίων που τους δίνονται γρήγορα» ότι θα τιμωρούνται και θα λογοδοτούν. Ο υπουργός Υγείας Φρανσίσκο Ντούκε δήλωσε ότι μετά από την κορύφωση του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στις Φιλιππίνες έχει αρχίσει να μειώνεται.
Η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους περιορισμούς τον Οκτώβριο, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των γυμναστηρίων στη Μανίλα, ενώ από αύριο αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή της πρωτεύουσας. Εξάλλου από χθες ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης των 12,7 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας 12 με 17 ετών.