Quantcast

Έξι νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στην Κροατία

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της Κροατίας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στο Αντράσεβατς, από την οποία έξι ηλικιωμένοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντας πως η υπόθεση θα διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

H Συνήγορος του Πολίτη στην Κροατία, Λόρα Βίντοβιτς δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τη Βουλή αρκετές φορές για την ανεπαρκή εποπτεία των οίκων ευγηρίας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 ηλικιωμένοι σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Βίντοβιτς, μόνο 13 οίκοι ευγηρίας επιθεωρήθηκαν το 2018 και στους περισσότερους από αυτούς εντοπίστηκαν παρατυπίες.

Η κ. Βίντοβιτς υπογράμμισε ότι ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται για τον οίκο ευγηρίας στο Αντράσεβατς είναι εάν είχε άδεια λειτουργίας μόνο για το κεντρικό κτήριο ή και για το βοηθητικό κτήριο, αυτό που τυλίχθηκε στις φλόγες. “Οι οίκοι ευγηρίας επιθεωρούνται μόνο όταν είναι ανοιχτοί και μόνο όταν λαμβάνουν την άδεια λειτουργίας. Μετά από αυτό δεν γίνονται επιθεωρήσεις εκτός από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις ή εάν έχει υποβληθεί καταγγελία”, δήλωσε η κ. Βίντοβιτς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hina”.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης της Κράπινα – Ζάγκοριε, Ζέλικο Κόλαρ, τόνισε ότι ο οίκος ευγηρίας είχε άδεια λειτουργίας για μικρότερο αριθμό ατόμων, σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό που είχε βρει “καταφύγιο” σ ‘αυτόν. Σύμφωνα με τον κ. Κόλαρ, η αστυνομία τον ενημέρωσε ότι συνολικά 26 ηλικιωμένοι βρίσκονταν στον οίκο ευγηρίας τη στιγμή που ξέσπασε η τραγωδία.

Το τραγικό αυτό περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και στην κοινή γνώμη, με την πλειονότητα των πολιτών – όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης – να ζητούν τις παραιτήσεις του αρμόδιου υπουργού και την παραδειγματική “τιμωρία” των υπευθύνων. Μπροστά σ’ αυτή την κατακραυγή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο οίκος ευγηρίας στο Αντράσεβατς δεν ανήκει στο κράτος, ούτε λαμβάνει κρατική επιδότηση, αλλά εξ’ ολοκλήρου είναι ιδιωτική δομή υγειονομικής περίθαλψης.

Η Μαρτίνα Γκρεγκούροβιτς – Σάνιουγκ, επικεφαλής του τμήματος υγείας της περιφέρειας Κράπινα – Ζάγκοριε δήλωσε ότι ο οίκος ευγηρίας είχε άδεια λειτουργίας για οκτώ “ενοίκους” το 2012 και έλαβε μία συμπληρωματική για άλλους πέντε, το 2013.