Εξαφάνιση Μαντλίν: Μάρτυρας κλειδί λέει ότι η αστυνομία αγνόησε πληροφορία για 9 χρόνια

Είχε πει από το 2008 στη Σκότλαντ Γιαρντ για τον βασικό ύποπτο

Ο άνδρας που έδωσε στην αστυνομία την πληροφορία για τον Κρίστιαν Μπρούκνερ, τον βασικό ύποπτο στην υπόθεση εξαφάνισης της Μαντλίν ΜακΚαν, λέει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ αρχικά τον αγνόησε και τον πήρε στα σοβαρά μόνο όταν επικοινώνησε ξανά μαζί τους, έπειτα από 9 χρόνια.

Ο Χέλγκε Μπ.- δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το επίθετό του- δήλωσε ότι προσέγγισε τη Σκότλαντ Γιαρντ το 2008, καθώς υποψιαζόταν ότι ο Κρίστιαν Μπρούκνερ εμπλεκόταν στην εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, αλλά η πληροφορία αυτή δεν κινητοποίησε τις αρχές.

Όταν η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εξαφάνιση του κοριτσιού, επικοινώνησε ξανά με την αστυνομία που τότε ανέλαβε δράση, είπε ο Γερμανός.

Μιλώντας στη Bild, ο Χέλγκε είπε πως η αποκάλυψη της γνωριμίας του με τον Μπρούκνερ κατέστρεψε τη ζωή του, επειδή άνθρωποι τους συνδέουν. Έχει παραδεχθεί ότι έκανε μικροεγκλήματα με τον Μπρούκνερ, όταν αμφότεροι ζούσαν κοντά στην Πράια ντα Λουζ, το θέρετρο στην Πορτογαλία από όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν το 2007.

 

Εξαφάνιση Μαντλίν: «Τους είπα ότι ήξερα κάποιον που είχε σχέση»

«Επικοινώνησα με τη Σκότλαντ Γιαρντ το 2008, καλώντας στη γραμμή για τη Μαντλίν. Τους είπα ότι ήξερα κάποιον που είχε κάποια σχέση με την υπόθεση και τους έδωσα το όνομά του. Σημείωσαν τα στοιχεία μου, τον αριθμό τηλεφώνου μου, αλλά δεν συνέβη τίποτα. Τίποτα! Ποτέ δεν με πήραν πίσω. Σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα επικοινωνήσουν μαζί μου», δήλωσε ο Χέλγκε.

Μετά την αποφυλάκισή του το 2017- από φυλακή στην Ελλάδα όπου κατέληξε μετά την καταδίκη για διακίνηση ανθρώπων- η δέκατη επέτειος της εξαφάνισης του κοριτσιού τον έκανε να επικοινωνήσει ξανά με τη Σκότλαντ Γιαρντ. Δύο αξιωματούχοι ήρθαν στην Αθήνα και τον συνάντησαν και αργότερα ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου επισήμως απάντησε σε ερωτήσεις της αστυνομίας.

Το 2018 επικοινώνησε μαζί του η γερμανική αστυνομία και του ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του Μπρούκνερ, στην οποία καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης Αμερικανίδας το 2005.

 

Το βίντεο του βιασμού

Ο Χέλγκε δήλωσε στην Bild πως είχε πει στην αστυνομία ότι ανακάλυψε ένα βίντεο του βιασμού. Το βρήκε το 2007 στο διαμέρισμα του Μπρούκνερ, όπου είχε πάει με έναν φίλο του- ενώ έλειπε ο πρώτος- για να κλέψουν πετρέλαιο.

«Ψάξαμε το διαμέρισμα και βρήκα μία κάμερα, διάφορες ταινίες και ένα πιστόλι, που τα πήραμε μαζί μας». Στο σπίτι του, ο Χέλγκε είδε κάποια από τα βίντεο, ανάμεσά τους εκείνο μιας ηλικιωμένης γυναίκας που βιάζεται από έναν μασκοφόρο. Στο τέλος του βίντεο, ο δράστης κάθεται στο κρεβάτι και βγάζει τη μάσκα του. «Τότε είδα ότι ήταν ο Μπρούκνερ, δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε ο Χέλγκε.

Είδε κι άλλα βίντεο, μεταξύ των οποίων ένα που ο Μπρούκνερ κακοποιούσε ένα κορίτσι, περίπου 13-14 ετών, που ήταν δεμένο σε στύλο. Ένας αστυνομικός- που είχε γίνει φίλος του- και ένας δικηγόρος τον συμβούλευσαν να μην καταγγείλει όσα είχε δει, γιατί θα έμπαινε σε μπελάδες. Όταν έφυγε από την Πορτογαλία, άφησε τα βίντεο στο τροχόσπιτό του και δεν ξέρει τι απέγιναν.

 

Η Μαντλίν «δεν ούρλιαξε»

Συνάντησε ξανά τον Μπρούκνερ το 2008, στην Ισπανία και ο Χέλγκε προσπάθησε να τον αποφύγει. «Ήταν δύσκολο για εμένα. Εξάλλου, ήξερα τι είχε κάνει και ότι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος», δήλωσε στη Bild.

Τελικά ήπιαν μπίρες μαζί και ο Χέλγκε άρχισε να του μιλά για την εξαφάνιση της Μαντλίν. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος» του είπε και ο Μπρούκνερ του απάντησε «Δεν ούρλιαξε».

«Αμέσως κατάλαβα τι εννοούσε», δήλωσε ο Χέλγκε. Την ίδια νύχτα, ο Μπρούκνερ έφυγε από εκεί. «Η θεωρία μου είναι ότι σχεδίαζε μια διάρρηξη, μετά βρήκε τα παιδιά στο διαμέρισμα και πήρε την Μαντλίν μαζί του. Πιθανότατα δεν το είχε σχεδιάσει. Αλλά από αυτά που ξέρω για εκείνον, σίγουρα πιστεύω ότι είναι ικανός για ένα τέτοιο έγκλημα. Πιστεύω ότι την απήγαγε. Το αν τη σκότωσε τελικά δεν το γνωρίζω», δήλωσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian