Απανωτές «αναταράξεις» φαίνεται πως έχει προκαλεί η διάθεση της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας προκειμένου να ενταθούν στο ΝΑΤΟ.
Μετά τις ευθείες απειλές της Ρωσίας, πως μία ενδεχόμενη ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία θα μετέτρεπε τις παραπάνω χώρες σε «εχθρούς» της Μόσχας, σειρά είχε χθες και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εκφράσει άποψη που έρχεται πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά στο ΝΑΤΟ του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν φοβάται τον Πούτιν και όχι τη Δύση – Πώς βλέπει η Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας
Προσπαθεί να εκβιάσει τη Δύση
Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει το ΝΑΤΟ, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη επίσημη «αντίρρηση» της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος «θυμήθηκε» να ρίξει τα βέλη του και στην Ελλάδα τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά μία κίνηση αυτή.
Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε «ξενώνες τρομοκρατών», και συνέχισε λέγοντας πως η βορειοατλαντική συμμαχία έκανε… λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ο Ερντογάν αντέδρασε και για τη «γενική άδεια» που έδωσαν οι ΗΠΑ για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις των εδαφών της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «περιφερειακό τμήμα του PKK».
Το παζάρι που επιχειρεί να «στήσει» ο Ερντογάν
Λέγοντας, λοιπόν, ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο και επιδιώκει ανταλλάγματα.
Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική -κατά την Άγκυρα- κουρδική οργάνωση ΡΚΚ.
Από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι προ ημερών η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «πράσινο φως».
Οι δύο φορές που «ύψωσε ανάστημα» και έχασε
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές – και έχασε.
Η πρώτη φορά ήταν με τον πάστορα Μπράνσον, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ.
Η δεύτερη φορά ήταν με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, δεν χρησιμοποιεί τους S-400 και… πλέον παρακαλάει και για τα F-16.