Θέμα στη Washington Post η «πράσινη» τεχνολογία στην Τήλο

Η Τήλος παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες μεγέθους τρέιλερ που διατηρούν αδιάκοπη παροχή

Με ένα μακροσκελές άρθρο, η Washington Post εξηγεί την απόφαση της Ελλάδας να εφαρμόσει την «πράσινη» τεχνολογία στο απομακρυσμένο νησί της Τήλου.

«Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασικών υπηρεσιών, ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο, αποτελούν πρόκληση για αυτό το νησί με μόλις 500 κατοίκους όλο το χρόνο. Το πιο πρόσφατο πρόβλημά του ήταν η αντιμετώπιση του πλαστικού. Ωστόσο, οι αρχές ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών της Τήλου ανακυκλώνεται τώρα. Μια χωματερή όπου κάποτε θάφτηκαν ακατέργαστα σκουπίδια σε μια πλαγιά λόφου έχει κλείσει οριστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο έχει τίτλο «Τα ελληνικά νησιά στοιχηματίζουν στο πράσινο μέλλον».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Τήλος παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες μεγέθους τρέιλερ που διατηρούν αδιάκοπη παροχή.

«Σε σχήμα S και ελαφρώς μεγαλύτερη από το Μανχάταν, η Τήλος είναι ένα μακρινό μέλος μιας αλυσίδας νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι περισσότερες παραλίες είναι άδειες, οι κατσίκες περιφέρονται δίπλα σε εκκλησίες αιώνων και τα πριονισμένα βουνά μυρίζουν άγρια ρίγανη. Η αυτοδυναμία είναι μια αναγκαιότητα εδώ και μια πηγή υπερηφάνειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα ηλεκτρικά οχήματα που υπάρχουν προς ενοικίαση για τους τουρίστες αλλά χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, στα ηλιακά πάνελ που τροφοδοτούν τους πίνακες στις στάσεις των λεωφορείων αλλά και στη ράμπα που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα σε ΑμεΑ.

Μάλιστα, φιλοξενούνται και δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Καμμά-Αλιφέρη, η οποία σχολίασε πως «Τη δεκαετία του 1990 είχαν μείνει 270 άνθρωποι σε αυτό το νησί. Υπήρχαν πολύ λίγες γεννήσεις. Το σχολείο κινδύνευε να κλείσει επειδή είχε τόσα λίγα παιδιά – εγώ ήμουν ένα από αυτά. Φτάσαμε κοντά στο χείλος του γκρεμού, και νομίζω ότι αυτό είναι που μας κινητοποιεί τώρα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τήλος αναμένει 30.000 επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, ενώ το κοντινό νησί της Ρόδου πρόκειται να δεχθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια μόνο αεροπορικώς.