Ερντογάν: Λόγω ανεπαρκούς οικονομικής βοήθειας η επέμβαση στη Συρία

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί η  επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων σε μία «ειρηνευτική ζώνη» στη βόρεια Συρία σε εθελούσια βάση, πλην όμως σε «πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

«Πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα για να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες που ταξίδεψαν στην Τουρκία να επανεγκατασταθούν την πατρίδα τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που πραγματοποιείται στη Γενεύη. Η Τουρκία φιλοξενούνται 3,7 εκατ. Σύροι πρόσφυγες.

Η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από τη διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», εξήγησε. «Πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές», διευκρίνισε.

Σπίτια και σχολεία μπορούν να κατασκευαστούν στη ζώνη αυτή, όπου περί τους 371.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει, μετά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει ότι «ο αριθμός μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο σε πρώτη φάση, εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχω καταθέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

«Χώρες με περισσότερα μέσα θέτουν όρια για τους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία άνοιξε την αγκαλιά σε όλους χωρίς διακρίσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ στράφηκε ξανά εναντίον της Ε.Ε., η οποία «υποσχέθηκε συνολικά 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες , αλλά δεν έδωσε παρά 2 δισεκατομμύρια».