Quantcast

Ερντογάν για τις δηλώσεις Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον: Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία

Την ενόχλησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον έδειξε ξανά ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak - «Ο Μητσοτάκης είπε "ας μην εμπλέξουμε τρίτους", αλλλά πήγε και μίλησε στην Αμερική» ανέφερε η εφημερίδα

Την ενόχλησή του στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έδειξε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak πως με τα νέα δεδομένα «πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και της εταιρικής μας σχέσης».

«Θα μπορούσαμε να έχουμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να τις αξιολογήσουμε μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης είπε “ας μην εμπλέξουμε τρίτους”, αλλά πήγε και μίλησε γι’ αυτό στην Αμερική. Πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με το θέμα της Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, ξέμεινε από πίστωση».

 

safak1

 

Στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως «η νέα εποχή στις σχέσεις τελείωσε πριν καν αρχίσει: ο Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία μετά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας: «Πρέπει να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν». Κι ενώ η συνάντηση του Μαρτίου, όπου η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα, άφησε πίσω της ένα θετικό κλίμα και μια ελπίδα ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών, μετά από λίγο, ωστόσο, αφού ελληνικά αεροσκάφη άρχισαν να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Μητσοτάκης δήλωσε τελικά ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, ενώ έθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο θέμα πιθανής πώλησης όπλων στην Τουρκία δεδομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τερμάτισε την ανοιξιάτικη διάθεση στις διμερείς σχέσεις».