Επτά κατάδικοι εκτελέστηκαν στο Κουβέιτ

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στο Κουβέιτ από το 2017 όταν οι αρχές είχαν εκτελέσει πάλι δι’ απαγχονισμού επτά ανθρώπους

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, εκτελέστηκαν σήμερα στο Κουβέιτ σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

 

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις που γίνονται στη χώρα από το 2017, παρά τις εκκλήσεις οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιείκεια.

Οι αρχές του Κουβέιτ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ότι οι εκτελέσεις έγιναν «δι’ απαγχονισμού», αφού εγκρίθηκαν από τον εμίρη της χώρας.

Διευκρίνισαν ότι οι εκτελεσθέντες ήταν δύο γυναίκες (μία πολίτης Κουβέιτ και μία πολίτης Αιθιοπίας) και πέντε άνδρες (τρεις Κουβεϊτιανοί, ένας Σύρος και ένας Πακιστανός).

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στο Κουβέιτ από το 2017 όταν οι αρχές είχαν εκτελέσει πάλι δι’ απαγχονισμού επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και μία γυναίκα που είχε ξεκινήσει φωτιά στη διάρκεια γαμήλιας τελετής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να σταματήσουν οι εκτελέσεις σε αυτή τη χώρα του Κόλπου, χαρακτηρίζοντάς τες «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία».

«Οι κουβεϊτιανές αρχές πρέπει αμέσως να επιβάλουν επίσημο μορατόριουμ στις εκτελέσεις», δήλωσε η αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Αμνησίας Άμνα Γκελάλι.

Το Κουβέιτ έχει εκτελέσει δεκάδες ανθρώπους από τότε που υιοθέτησε την εσχάτη των ποινών στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι περισσότεροι εκτελεσθέντες έχουν καταδικαστεί για φόνους ή για διακίνηση ναρκωτικών.

Τα δικαστήρια του Κουβέιτ έχουν στο παρελθόν ανακοινώσει την επιβολή της θανατικής ποινής εναντίον μελών της οικογένειας αλ Σαμπάχ που κυβερνά τη χώρα εδώ και δυόμιση αιώνες.

«Αν και οι κουβεϊτιανές αρχές έχουν καθήκον να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους σοβαρών εγκλημάτων, οι ύποπτοι πρέπει να δικάζονται βάσει του διεθνούς δικαίου σε δίκες που σέβονται τις διεθνείς δεσμεύσεις του Κουβέιτ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Γκελάλι.

Η εσχάτη των ποινών είναι διαδεδομένη στην περιοχή του Κόλπου, κυρίως στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Στη Σαουδική Αραβία 81 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε μία και μόνο ημέρα τον Μάρτιο, προκαλώντας διεθνείς καταδίκες. Στις 10 Νοεμβρίου το Ριάντ ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε δύο Πακιστανούς για διακίνηση ηρωίνης, η πρώτη αυτού του είδους καταδίκη για αυτό το έγκλημα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ