Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν – Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις δυσπιστίας του κόμματος της Λεπέν και του αριστερού Liot

Καταψηφίστηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «παραίτηση, παραίτηση» προς τους υπουργούς. Μεταξύ αυτών και η πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του RN. Οι βουλευτές είχαν πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.

Η γαλλική ιστορία έχει δείξει ότι από το 1962 καταψηφίζονται οι προτάσεις δυσπιστίας. Το αποτέλεσμα αποκλείει την άμεση διάλυση της Βουλής, στην οποία θα προέβαινε ο Μακρόν σε περίπτωση ήττας, και τη συνεπακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Είναι θέμα χρόνου –  αφού οι προτάσεις δεν πέρασαν – το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό να γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή εξακολουθεί να αποτυπώνεται στους δρόμους του Παρισιού, με την ένταση να μην αποκλιμακώνεται και τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας, που συνοδεύονται από ρίψη δακρυγόνων και χημικών, να μην σταματούν.