Επίθεση Τραμπ προς Μακρόν και απειλές προς ΕΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΕ

Σφοδρή επίθεση στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τα σχόλιά του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ» εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Λονδίνο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Γάλλο ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας «άσχημες», «προσβλητικές» και πολύ επικίνδυνες τις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει σχετικά στον Μακρόν στη διάρκεια της συνάντησής τους αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», τόνισε. Πρόκειται για ένα σχόλιο «πολύ πολύ κακό προς τις 28 χώρες». Ο Τραμπ επεσήμανε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του η Γαλλία ίσως αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, κάτι που του προκαλεί έκπληξη καθώς, όπως ο ίδιος πιστεύει, η χώρα αυτή έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία από οποιαδήποτε άλλη. «Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί. Τον κοιτώ (σ.σ.: τον Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», επεσήμανε. Και πέταξε νέες μπηχτές για τη διακυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, σχολιάζοντας «το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας» στη Γαλλία, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας της, αλλά και τις ταραχές από τα «Κίτρινα Γιλέκα». Ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και την υιοθέτηση από το Παρίσι ενός «ψηφιακού φόρου» που θα πλήξει ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου, κίνηση για την οποία ετοιμάζει αντίποινα.

Στη συνέχεια ο Τραμπ έστρεψε τα βέλη του στην ΕΕ, προειδοποιώντας την ότι αν δεν συμμαζευτεί αναφορικά με το ΝΑΤΟ και το εμπόριο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου. Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ενώ επέκρινε για πολλοστή φορά τη Γερμανία και άλλες χώρες επειδή δεν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, όπως έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της Συμμαχίας. «Αγαπώ τη Γερμανία. Αγαπώ αυτή τη χώρα. Αλλά εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην τους αρέσω επειδή εκπροσωπώ με σθένος τις ΗΠΑ», είπε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καλά λόγια για την Άγκυρα. «Μου αρέσει η Τουρκία» και «τα πάω καλά με τον Ερντογάν», είπε ο Τραμπ. «Η Τουρκία είναι καλό μέλος του ΝΑΤΟ, ή θα γίνει».

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία βοήθησε πολύ στη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενική ή να παρέχει περισσότερη στήριξη», σχολίασε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά όπλα κι ότι ο ίδιος σκοπεύει να φέρει και την Κίνα σ’ αυτή τη συμφωνία τώρα ή αργότερα.

«Πρέπει να πω αυτό, η Ρωσία θέλει να συναφθεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών… Η Ρωσία θέλει να συναφθεί συμφωνία τόσο πρόσφατα όσο, ας πούμε, πριν από δύο εβδομάδες. Η Ρωσία θέλει πάρα πολύ να συναφθεί συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα πυρηνικά.«Θα φέρουμε επίσης οπωσδήποτε [στις συμφωνίες]…. την Κίνα. Μπορεί να τη φέρουμε αργότερα, ή μπορεί να τη φέρουμε τώρα», τόνισε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση για την εις βάρος του έρευνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερωτηματικό της παραπομπής του, τη χαρακτήρισε «απάτη», που χρησιμοποιούν οι Δημοκρατικοί για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. «Το θέμα της παραπομπής είναι μια απάτη, αποδείχθηκε απάτη. Γίνεται καθαρά για πολιτικό όφελος, θα δουν αν μπορούν ή όχι να κάνουν κάτι το 2020 επειδή διαφορετικά θα χάσουν», υποστήριξε.