Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για κινητοποίηση 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτά τα κονδύλια θα στηρίξουν τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) για να αντιμετωπίσουν τη δεινή κατάσταση, μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας (150 εκατ. ευρώ), βιώσιμης παραγωγής και ανθεκτικότητας συστημάτων τροφίμων (350 εκατ. ευρώ) και μακροοικονομικής στήριξης (100 εκατ. ευρώ).
Ανακοινώνοντας το νέο μέτρο στήριξης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει βαρύ και παράλογο τίμημα, όχι μόνο στον ουκρανικό πληθυσμό, αλλά και στους πλέον ευάλωτους σε όλο τον κόσμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να μπλοκάρει εκατομμύρια τόνους σιτηρών που χρειάζονται απεγνωσμένα. Για να βοηθήσουμε τους εταίρους μας, θα κινητοποιήσουμε επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ για να αποφύγουμε μια επισιτιστική κρίση και ένα οικονομικό σοκ».
Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχεδόν 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες και εδάφη βρίσκονταν σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονταν επείγουσα βοήθεια. «Η επίθεση της Ρωσίας επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση», επισημαίνει η Επιτροπή..
Τα κεφάλαια που προτείνει να χρησιμοποιηθούν η Επιτροπή είναι αποδεσμευμένα κεφάλαια από το 10ο και το 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, τα οποία θα επέστρεφαν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά από το Συμβούλιο με ομοφωνία. Εάν το Συμβούλιο επιβεβαιώσει, τα κεφάλαια αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μιας απάντησης της Ομάδας Ευρώπης.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει να κατευθυνθούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ που κινητοποιήθηκαν από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για τη στήριξη των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που έχουν πληγεί περισσότερο. Τα 150 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 350 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για τη στήριξη επενδύσεων στη βιώσιμη παραγωγή για τη στήριξη πιο ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής βιωσιμότητας (νεολαία και γυναίκες). Επίσης, θα δοθεί μακροοικονομική στήριξη, ύψους 100 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Μείωσης της Φτώχειας και Ανάπτυξης (PGRT) του ΔΝΤ, το οποίο θα διευκολύνει τη στήριξη στις πληγείσες χώρες.
Αυτά τα 600 εκατομμύρια ευρώ για συνεισφορά στην Παγκόσμια Αντίδραση Επισιτιστικής Ασφάλειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, έρχονται επιπλέον της ήδη κινητοποιημένης ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως και κονδύλια από το NDICI-Global Europe που προορίζονται για έργα αειφόρου γεωργίας, βασικής διατροφής, νερού και την υγιεινή και την προστασία της κοινωνικής ασφάλειας, που ανέρχονται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Υποσαχάρια Αφρική και άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας, που συμπληρώνουν τη Διευκόλυνση Τροφίμων και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, αξίας 225 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αυτής της περιοχής.
Άλλα 960 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στο πλαίσιο του NDICI-Global Europe για τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Ασία έως το 2024.