Ενίσχυση των συμμαχιών επιδιώκει η Ελλάδα – «Ασπίδα» έναντι της σύμπλευσης Τουρκίας – Λιβύης

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες για τις εξελίξεις, που δρομολογεί η υπογραφή μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, επικεντρώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συνoμίλησε για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών μετέβει στη Λιβύη και συγκεκριμένα στη Βεγγάζη όπου – κατά τις ίδιες αναφορές – ενδέχεται να συναντηθεί με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε τις περασμένες ημέρες σειρά επισκέψεων στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, ενώ θα ακολουθήσει το Μαρόκο. Επαφές θα υπάρξουν και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ιταλία για θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μιλώντας την Παρασκευή σε ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης» είπε, ενώ επανέλαβε τη διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία.

Η προσέγγιση της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ουάσιγκτον, υπό τον φόβο ενεργοποίησης του μνημονίου κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που έχουν υπογράψει  Άγκυρα – Τρίπολη. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντη επισημαίνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού να χρησιμοποιήσει αεροπορικά μέσα και μισθοφόρους που θα εφοδιαστεί από το εξωτερικό για να επιτεθεί στη πόλη Μισράτα». Όπως σημειώνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, «η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει επίσης «τις επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών» και καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης. Η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.