Quantcast

Εκλογές Βρετανίας: Μετά τη σαρωτική νίκη Τζόνσον, έρχεται το Brexit

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον έβγαλε «νοκ άουτ» τον Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές και όλα δείχνουν πως τριάμιση χρόνια μετά, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η σαρωτική νίκη του Τζόνσον στις εκλογές άνοιξε διάπλατα το δρόμο για το Brexit. Ο Τζόνσον θα πάει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να λάβει πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ  καθώς σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να διασφαλίσει το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Οι 650 βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά, θα ορκιστούν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος -πιθανότατα ανανεώνοντας τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ.

Δύο μέρες αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή, στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων, σ’ έναν λόγο συντετμημένο, χωρίς βασιλικά διάσημα, ιππικό και χρυσή άμαξα, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Στη συνέχεια θα γίνει η ψηφοφορία επί της «δεύτερης ανάγνωσης» της συμφωνίας για το Brexit πριν τα Χριστούγεννα, πιθανώς την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, για να ξεπεραστεί το πρώτο εμπόδιο.

Οι βουλευτές θα περάσουν ένα μεγάλο διάστημα του ερχόμενου μήνα υποβάλλοντας σε εξονυχιστική εξέταση το Νόμο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, δηλαδή το νομικό μηχανισμό που μετατρέπει σε νόμο τη συμφωνία για το Brexit του Τζόνσον. Θα πρέπει να περάσει από επιτροπή, μια «τρίτη ανάγνωση» στη Βουλή των Λόρδων προτού την επικυρώσει η βασίλισσα πριν τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016. Είναι όμως αυτό το τέλος; Όχι, αφού η συμφωνία προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μόλις 11 μηνών (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020) για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, διάστημα κατά το οποίο οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται απ’ αυτούς, ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit. Oι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτιμούν ότι η συνομολόγηση μιας τέτοιας συμφωνίας σε τόσο λίγο διάστημα είναι ανέφικτη. Αν δεν δοθεί παράταση σ’ αυτή την προθεσμία, όπως επιμένει ο Τζόνσον, τότε μπορεί η Βρετανία να βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ένα άτακτο Brexit την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν θα έχει λήξει η μεταβατική περίοδος.

Βέβαια, ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πάντα δυνατό, εφόσον το ψηφίσει το κοινοβούλιο, αλλά μετά το Brexit στις 31 Ιανουαρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει νομικά από την ΕΕ βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας. Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η Βρετανία θα πρέπει να αιτηθεί να ξαναγίνει μέλος βάσει του Άρθρου 49 της ίδιας συνθήκης, να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους και να λάβει την έγκριση όχι μόνον από την Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.