ΕΕ: Συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση – Δημιουργείται υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης

Δύο βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο συμφωνήθηκαν δύο βασικοί πυλώνες για τη μεταρρύθμιση ασύλου και για τη μετανάστευση.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η σουηδική προεδρία της ΕΕ, ύστερα από μία μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση ανακοίνωσε πως «Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου». Συμπλήρωσε δε, πως «Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της Ε.Ε και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».

«Μια ιστορική μέρα! Οι υπουργοί Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν σήμερα και υιοθέτησαν μια σταθερή βάση για διαπραγμάτευση με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε δύο από τις βασικές προτάσεις μας για το σύμφωνο μετανάστευσης. Σήμερα δείξαμε ότι δεν τα παρατάμε. Μετά από χρόνια αποτυχιών, δείξαμε ότι, όσον αφορά τη μετανάστευση, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει», αναφέρει στο twitter ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ επετεύχθη σήμερα στο συμβούλιο. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τους τριλόγους με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί», έγραψε στο twitter η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ