Και από Ιούνιο χειμώνα (ξανά): Επικίνδυνες καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Tο Σάββατο θα εκδηλώνονται σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα, κυρίως σε ορεινές περιοχές

Επικίνδυνος, όπως ο φθινοπωρινός, θα είναι ο καιρός του Σαββατoκύριακου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

 

Το νέο σύστημα κακοκαιρίας θα έχει πολλές καταιγίδες και επικίνδυνη κεραυνική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές του Δυτικού και Βόρειου Αιγαίου, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως στις δυτικές περιοχές.

Ο μετεωρολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Μπορεί χρονικά να μην έχουν μεγάλη διάρκεια, σε τοπικό επίπεδο όμως μπορεί να προκαλέσουν πολλά και σημαντικά προβλήματα, ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό οφείλεται στην εκδήλωση των κεραυνών, οι οποίοι εξαιτίας της έντονης αστάθειας εμφανίζουν μεγάλη ισχύ, αλλά και συχνότητα», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της Μακεδονίας, το Σάββατο θα εκδηλώνονται σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα, κυρίως σε ορεινές περιοχές, και την Κυριακή θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα. Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλώνονται στον ηπειρωτικό κορμό κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ενώ μέσα στη νύχτα, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, θα επηρεάζουν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

«Αυτό συμβαίνει, διότι μέσα στην ημέρα η ξηρά αποθηκεύει μεγάλα ποσά θερμότητας, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι θαλάσσιες εκτάσεις εμφανίζονται πιο θερμές, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτά αστάθειας να μετατοπίζονται προς τα εκεί», εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης, επισημαίνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από θάλασσες και ακτές, αλλά και από υψηλά σημεία, αναζητώντας προστατευμένες περιοχές. Ο ίδιος προειδοποίησε και για πλημμυρικά φαινόμενα, λέγοντας πως «προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και από το χαλάζι, όπως και από τον μεγάλο όγκο νερού».

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Παρασκευή 9 Ιουνίου