ΕΕ: Σχέδιο τεσσάρων σημείων κατά του αμερικανικού προγράμματος επιδοτήσεων

Ο αμερικανικός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους, παρέχει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις και επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες

Η ευρωπαϊκή απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αρχίζει να διαμορφώνεται. Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ περιγράφει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων που θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου.

“Ο IRA είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων”, δήλωσε ο Μισέλ. Ως εκ τούτου, είπε, η ΕΕ πρέπει τώρα να πάρει το μέλλον της στα χέρια της. “Το 2023 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον καθορισμό της πορείας των επόμενων δέκα ετών”.

Ο αμερικανικός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του τρέχοντος έτους, παρέχει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις και επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες. Οι πολιτικοί της Ευρώπης φοβούνται ότι οι τοπικές εταιρείες θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς τις ΗΠΑ λόγω των γενναιόδωρων επιδοτήσεων.

Ως απάντηση, ο Michel προτείνει τώρα τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν περαιτέρω. Η Επιτροπή της ΕΕ επεξεργάζεται ήδη μια πρόταση και θέλει να την παρουσιάσει πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ο κος Μισέλ δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα αποφασίζονται στο μέλλον κατά περίπτωση. Πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

Δεύτερον, τα χρήματα από το ταμείο ανασυγκρότησης για τον κορονοϊό “NextGen EU” θα πρέπει να ρέουν ταχύτερα και να είναι ευκολότερο να ανακατανεμηθούν. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση της βοήθειας, δήλωσε ο Michel.

Κάθε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να εγκριθεί με δυσκίνητο τρόπο από την Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη. Τα χρήματα από το ταμείο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ρέουν μόνο αργά.

Ο Michel θέλει να δημιουργήσει ταμείο με την ΕΤΕπ

Τρίτον, ο Μισέλ θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα με πρότυπο το “Sure” για να εξισορροπήσει τις διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες των κρατών της ΕΕ. Το πρόγραμμα Sure εγκρίθηκε στην αρχή της πανδημίας για τη χρηματοδότηση της εργασίας βραχείας διάρκειας σε διάφορα κράτη της ΕΕ.

Η Επιτροπή της ΕΕ δανείστηκε 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για τον σκοπό αυτό. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα υποστηρίζονταν από εγγυήσεις και των 27 κρατών μελών ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα που αντλήθηκαν εισέρρευσαν με τη μορφή φθηνών δανείων σε 19 κράτη μέλη. Το πρόγραμμα Sure έληξε στο τέλος του 2022. Ο Μισέλ επιθυμεί τώρα έναν διάδοχο που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις με περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα να πραγματοποιήσουν περισσότερες πράσινες επενδύσεις.

Τέταρτον, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ θεωρεί απαραίτητο ένα “ταμείο κυριαρχίας”. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από νέο κοινοτικό χρέος κατά τα πρότυπα του “NextGenEU”, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η αναπτυξιακή τράπεζα της ΕΕ αντλεί χρήματα για τα έργα της από τις κεφαλαιαγορές και κινητοποιεί πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια με αυτή τη χρηματοδότηση εκκίνησης.

Προς το παρόν, ο Michel παραμένει σιωπηλός σχετικά με τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του ταμείου αυτού και τις διαφορές του από το προηγούμενο έργο της ΕΤΕπ: “Δεν θέλω να περιπλέξω τη συζήτηση”. Ωστόσο, η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, ως μέτοχοι της ΕΤΕπ, θα έχουν μεγαλύτερο λόγο και θα επωφελούνται άμεσα από τις επενδύσεις. Μια συμφωνία μεταξύ των 27 χωρών θα μπορούσε έτσι να είναι ευκολότερο να επιτευχθεί.

Ισχυρή αντίθεση της Γερμανίας κατά του νέου χρέους

Η πρόταση της Επιτροπής για ένα περαιτέρω ταμείο χρέους της ΕΕ συνάντησε σφοδρή αντίδραση σε αρκετά κράτη μέλη, κυρίως στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) απορρίπτει αυστηρά το νέο κοινοτικό χρέος.

Ο Μισέλ παρουσίασε τώρα την πρότασή του για την ΕΤΕπ ως μια “ρεαλιστική” εναλλακτική λύση. Κανένα κράτος δεν πρέπει να υποχρεωθεί να συμμετάσχει. Ήταν πιθανό ότι μεμονωμένα πρόθυμα κράτη θα προχωρούσαν μαζί με την ΕΤΕπ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιφυλάξεις σε ορισμένες πρωτεύουσες, ο Μισέλ δεν βλέπει το ταμείο κυριαρχίας ως βραχυπρόθεσμη λύση. Η εφαρμογή θα πάρει χρόνο, είπε. “Αλλά θα πρέπει να λάβουμε μια απόφαση επί της αρχής το συντομότερο δυνατό”. Επειδή η ΕΕ χρειάζεται ένα στρατηγικό μέσο για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ τόνισε ότι τα τέσσερα σημεία αποτελούν δέσμη μέτρων που πρέπει να εγκριθεί στο σύνολό της. “Δεν πρέπει να υπάρχει επιλογή από τα κεράσια”, είπε.

Ειδικά στις μικρότερες χώρες, υπάρχει ανησυχία ότι η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα οδηγήσει μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να στηρίζουν μαζικά τις επιχειρήσεις τους με κρατικά χρήματα, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω την οικονομική ανισότητα εντός της ΕΕ.

Το Οικονομικό Φόρουμ του SPD ζητά μαζικές επενδύσεις

Η συζήτηση για το νέο κοινοτικό χρέος θα συνεχιστεί επίσης – ακόμη και στη Γερμανία. Σε έγγραφό του, το Οικονομικό Φόρουμ του SPD ζητά μια επενδυτική επίθεση που θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά ομόλογα. Η ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσει ένα ποσό παρόμοιο με το αμερικανικό IRA, “το οποίο, ωστόσο, μπορεί να υπερβεί προς τα πάνω”.

Η πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ, Ίνες Ζένκε, δήλωσε ότι η βιομηχανία σκέφτεται ήδη τη μετεγκατάσταση εκτός Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενεργήσετε γρήγορα.

Η ηγεσία του SPD, ωστόσο, δεν θέλει να φτάσει τόσο μακριά. Σε έγγραφο που θα παρουσιάσει ο ηγέτης του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ τη Δευτέρα, η ηγεσία τάσσεται υπέρ μιας επενδυτικής επίθεσης σε μελλοντικές τεχνολογίες όπως η πράσινη τεχνολογία, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 6G ή η ιατρική τεχνολογία. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί κατά του αγώνα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ. Θα ήταν καλύτερα να καταργηθούν οι διατλαντικοί εμπορικοί φραγμοί.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) βλέπει τη φορολογική πολιτική ως “ουσιαστική βίδα προσαρμογής”. Ο πρόεδρος του BDI, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ ζητά να μειωθούν οι εταιρικοί φόροι από περίπου 30% στο 25% που είναι ο διεθνής μέσος όρος. “Τα αναγκαία μέτρα φορολογικής πολιτικής δεν αποτελούν αυτοσκοπό για τη δημιουργία υψηλότερων κερδών για τις επιχειρήσεις, αλλά προϋπόθεση για μια ζωτική βιομηχανική χώρα, χώρα καινοτομίας και εξαγωγική χώρα”, δήλωσε ο Ρούσβουρμ.