Ένα νέο εμβόλιο, ειδικό για την εξουδετέρωση της μετάλλαξης Δέλτα, άρχισαν να αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Ειδικότερα, η εργασία των ερευνητών -των ίδιων που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca- είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, με το εμβόλιο ουσιαστικά ν’αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.
Όπως δήλωσε μια πηγή σχετική με το θέμα στη βρετανική «Ιντιπέντεντ», η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Την ίδια στιγμή, δεν έγινε σαφές σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
Επίσης, αυτό που ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Όπως φανερώνεται, σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία στις αρχές Οκτωβρίου οφείλονταν στη Δέλτα+.
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας. Άρης Κατζουράκης, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».
Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα. Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.