Quantcast

Απάντηση Φινλανδίας σε Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

«Διαθέτουμε F-35 και ισχυρό στρατό»

Μέσω του υπουργού Εξωτερικών, η Φινλανδία, δήλωσε έτοιμη για «διαφορετικά είδη απειλών», με τον ίδιο να τονίζει στο CNN ότι η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, κάνοντας αναφορά παράλληλα στην στρατιωτική της δύναμη αλλά και στην συμφωνία για αγορά μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.

 

 

 

«Η Φινλανδία έχει πραγματικά έναν αρκετά ισχυρό στρατό. Έχουμε περισσότερους από 280.000 έφεδρους, έχουμε υποψήφιους για στρατολόγηση, μόλις επενδύσαμε σε μαχητικά F-35, εκ των οποίων τα 60 έρχονται ήδη στη Φινλανδία και ούτω καθεξής. Έτσι φροντίζουμε πολύ καλά την ενδυνάμωση της εθνικής μας άμυνας. Αλλά φυσικά ζούμε σε έναν κόσμο, όπως βλέπουμε από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ότι εμφανίζονται και νέες απειλές για την ασφάλεια. Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πέκα Χααβίστο.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αναφορικά για την αλλαγή στάσης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τόνισε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας, έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Πρώτον, η Ρωσία δείχνει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερους κινδύνους στη γειτονιά της. Δεύτερον, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες σε ένα πεδίο, όπως είδαμε στα σύνορα της Ουκρανίας. Και τρίτον – αυτό είναι περισσότερο μια ανοιχτή εικασία – είναι η πιθανή χρήση πυρηνικών ή και χημικών όπλων. Όλα αυτά φυσικά επηρεάζουν και τη φινλανδική ασφάλεια».

Η Φινλανδία ελπίζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την πιθανή αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού». «Έχουμε δει μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη στη Φινλανδία τις τελευταίες εβδομάδες. Η σαφής πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, και εάν η πλειοψηφία το δηλώσει ξεκάθαρα, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια, εξαρτάται από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η διαδικασία», κατέληξε.