Quantcast

Ανώτατο Δικαστήριο Νέας Υόρκης: Ο Happy ο ελέφαντας δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους και θα παραμείνει σε ζωολογικό κήπο

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Φλόριντα, είχε καταγγείλει τη «φυλάκιση» του παχύδερμου σε μια περίβολο τεσσάρων στρεμμάτων, μακριά από τους άλλους ελέφαντες

Ο Χάπι (Happy) ο ελέφαντας θα παραμείνει στον Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την προσφυγή μιας φιλοζωικής οργάνωσης, η οποία υποστήριζε ότι έπρεπε να του δοθούν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους και να απελευθερωθεί.

 

Το Εφετείο που εδρεύει στο Όλμπανι, με ψήφους 5 έναντι 2, έκρινε ότι το habeas corpus, που δίνει το δικαίωμα σε έναν κρατούμενο να προσφύγει στα δικαστήρια για να αποφασιστεί εάν είναι παράνομη η κράτησή του, δεν ισχύει για τον Χάπι, παρά τους ισχυρισμούς ότι ο 51χρονος ελέφαντας έχει παρόμοιες γνωστικές δεξιότητες με τους ανθρώπους.

«Αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι ελέφαντες είναι ευφυή όντα που αξίζουν την κατάλληλη φροντίδα και συμπόνια (…) ο Χάπι, ως μη ανθρώπινο ζώο, δεν έχει το νομικά αναγνωρισμένο δικαίωμα να είναι ελεύθερος, με βάση τον νόμο της Νέας Υόρκης, ανέφερε η δικαστής Τζάνετ ΝτιΦιόρε στο σκεπτικό της απόφασης.

Η ΝτιΦιόρε εξήγησε ότι η απελευθέρωση του Χάπι θα μπορούσε να έχει «τεράστιες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία» και να προκαλέσει μια «πλημμύρα» αιτημάτων για την απελευθέρωση ζώων συντροφιάς ή ζώων εργασίας. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στους νομοθέτες να αποφασίσουν εάν θα χορηγήσουν στα ζώα τα ίδια νομικά δικαιώματα με εκείνα των ανθρώπων.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου συνιστά ήττα για το «Σχέδιο Δικαιωμάτων Μη Ανθρώπινων Όντων» (Nonhuman Rights Project), μια φιλοζωική οργάνωση που εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσε από τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης την απελευθέρωση του Χάπι. Η οργάνωση, που εδρεύει στη Φλόριντα, είχε καταγγείλει τη «φυλάκιση» του παχύδερμου σε μια περίβολο τεσσάρων στρεμμάτων, μακριά από τους άλλους ελέφαντες. Ο Ζωολογικός Κήπος του Μπρονξ από την πλευρά του επέμενε ότι παρέχει την κατάλληλη φροντίδα στον ελέφαντα και είχε δικαιωθεί από δύο άλλα, κατώτερα δικαστήρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ