Αίγυπτος: Είναι άκυρες οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης

ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

Η Αίγυπτος ζητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να μην πρωτοκολληθούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης, καθώς είναι άκυρες.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών, εξήγησε χθες στη Γενεύη και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα.

«Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι ο κ. Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.